Å holde styr på vannkvaliteten i det lange løp er viktig for å sikre at energisystemene skal opprettholde sin funksjonalitet.

- Formålet med vannbehandling er naturligvis å ta vare på store investeringer, sikre funksjonaliteten og minimere drifts- og vedlikeholdskostnader over tid, understreket Henrik Rosenquist ved ENWA Vannbehandling, som under en konferanse i regi av Norsk Varmeteknisk Forening holdt et foredrag om emnet
" Vannbehandling i vannbårne varme- og kjølesystemer . Rosenquist presenterte også ENWAs eget produkt som har vist seg svært effektivt i å sikre og opprettholde god vannkvalitet nettopp i lukkede energisystemer.

Vannet i systemet
Moderne energisystemer involverer stadig nye styringsmuligheter og avansert regulering. At vannet som utfører energitransporten er rent og i kjemiske balanse, samt ikke inneholder fremmedpartikler eller bidrar til korrosjon er viktig for problemfri drift. Varmeutvekslende flater kan få tapt effektivitet, men også ventiler og reguleringsmekanikk kan fort tape funksjoner eller gå i stykker dersom vannkjemien kommer ut av balanse, og skader eller angriper utstyret.
Vannkvaliteten er under press fra ulike hold, fra bakterier, materialer som vannet er i kontakt med og gasser som oppstår under temperaturforandringer.  vannkjemien holdes i balanse rent kjemisk og er fritt for partikler og bakterier viktig.

Korrosjon og vannbehandling
Vannets kjemiske egenskaper i kombinasjon med hvilke krefter det utsettes for vil bestemme tilstanden til enhver tid. Klassiske problemer er beleggdannelse og korrosjon, der alkalinitet og pH spiller viktig rolle. Beleggdannelse kan skyldes både alkaliske mineraler og bakterievekst, mens korrosjonsproblemer som regel skyldes lav pH.

For å holde vannkvaliteten i vannbårne kjøle- og varmesystem på plass, er det fornuftig å ha en eller annen form for vannbehandling.
- De viktigste tiltakene er å eliminere partikler og slam, eliminere luft som kilde til oksygen og holde pH på et høyt nivå, forklarte Rosenquist.

Aktiv eller passiv
Det finnes en rekke løsninger for vannbehandling på markedet. I hovedsak kan man dele inn disse i aktive og passive løsninger. Mens aktive løsninger er basert på å tilføre kjemikalier over tid, er de passive en permanent installasjon som filtrerer og balanserer vannkvaliteten, og som varsler når filtermasse skal etterfylles eller skiftes ut.

Mens det tidligere var fast bemanning i bygninger er det imidlertid i dag mer vanlig at man bruker fjernstyring og overvåking av bygningsmassen.

- Våre systemer for passiv vannbehandling heter EnwaMatic og er basert på kjemikaliefri behandling, der vannet som sirkulerer i systemet passerer et lukket filter og vannet både behandles og balanseres, fortalte Rosenquist.

Ved siden av selve installasjonen tilbyr ENWA også serviceavtaler der man tar vannanalyser og sørger for etterfylling av filtermass.


Aktiv behandling
• Kort sammenfattes til dosering/tilførsel av kjemikalier.
• Hensikten kan være:
• Øke vannets korrosivitet, dvs. gjøre systemet i stand til å løse opp metallforbindelser i anlegget for deretter og føre de ut av anlegget i oppløst form.
• Redusere vannets korrosivitet for å motvirke fremtidig korrosjon eller partikkeldannelse.
• Få uønskede partikler til å suspendere (bindes til/felles ut) gjennom tilførsel av kjemikalier med bindende egenskaper.
• Fjerne oksygen/gasser fra vannet

Passiv behandling
• Kan også inneholde en eller flere momenter fra aktiv
• Hensikten kan være:
• Redusere vannets korrosivitet for å motvirke fremtidig korrosjon/partikkeldannelse.
• Redusere vannets innhold av partikler gjennom endring av eksisterende sammensetning.
• Fjerne oksygen/gasser fra vannet • Oppnå god regularitet gjennom fjerning av slam/partikler