Rimeligere vindkraft til havs handler om bedre kunnskaper om vindressursene, kombinert med ny teknologi. Dette er en stor utrfordring, og forskningssenteret Norcowe er igang med å redusere risikoen for utbyggerne.

Norcowe forsker på meteorologi over havområder og marine operasjoner. Resultatene håper industripartnerne fra energibransjen og leverandørsiden skal bidra til å få havvindprosjektene lønnsomme.

– Grunnlaget legges i kunnskapen om vindressursene, slik at kan vi finne områdene hvor det blåser mer enn gjennomsnittet, simulere en vindpark i det aktuelle området og prognostisere energi-produksjonen, sier styreleder i Norcowe Dag T. Breistein i en artikkel på Forskningsrådet.no. Han  er kontraktssjef i Vestavind Offshore.

Først når dette regnestykket er gjort, kan man se på hvordan man skal bygge ut et område, prosjektere og sette ut det ut til en entreprenør.
Breistein representerer også brukerpartneren Vestavind Offshore. Vindkraftselskapet eies av energiselskaper på Vestlandet og har konsesjon på å bygge ut Havsul i Møre og Romsdal.

– I dag er utbygging alt for dyrt. Men kunnskapen som kommer opp i Norcowe er med på å dra ned risikoen og dermed gi oss en rimeligere utbyggingskostnad. Men skal vi ta i bruk nye løsninger, må vi få verifisert at løsningen fungerer. Det kan vi få ved å være med i Norcowe, sier han.

Forskningsrådet etablerte i 2009 to forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) på havvind: Norcowe med vertskap i Bergen og Nowitech med sete i Trondheim. Divisjonsdirektør Fridtjof Unander i Divisjon for energi, ressurser og miljø i Forskningsrådet er fornøyd med at FME-ene trekker inn industrien tidlig i sine forskningsprosjekter.

– Havvind er et viktig satsingsområde for Norge med vår sterke bakgrunn på teknologi og operasjoner for olje- og gassindustrien til havs.

Samarbeidet mellom industri og forskningsmiljøer har der skapt mange nye løsninger som har redusert kostnadene og økt sikkerheten. Et tilsvarende løp kan vi få for havvind. Her vil landslagene innenfor havvind, FME-ene Norcowe og Nowitech, spille en sentral rolle, sier Unander.

Norcowe har en egen komité (CIC) som er sterkt opptatt av kommersialisering og innovasjon. Komiteen skal se på kommersialiseringspotensialet i alle prosjektene i senteret. Forskerne blir oppfordret til å fylle ut skjema for mulig kommersialisering av sin forskning. 

Forskningen på atmosfæren i luftlagene over havflaten vil føre til langt mer nøyaktige lokale værmeldinger og vindprognoser.

Det kan være stor forskjell på forholdene rett over bølgene og på toppen av en vindturbin 200 meter høyere oppe.

Enorme mengder måledata fra bøyer og annet utstyr ute på havet mates inn i værmodellene for å få mer kunnskap om hva som skjer og spesielt på hvordan endringene kan varsles.