I prosjektet SHA Pilot Campus Ås skal Multiconsult og Statsbygg skal se etter mulige sammenhenger mellom råd, vurderinger og leveranser i prosjekteringsfasen, og eventuelt uønskede hendelser i byggefasen.

- En sentral målsetting er å bruke erfaringer fra prosjektet med nye Campus Ås og tilbakeføre disse til de rådgivende ingeniør-fagene, for å oppnå konstruktive forbedringer i kommende prosjekter. Vi har også en klar ambisjon om at opptjente erfaringer skal deles med hele rådgivermiljøet gjennom RIF. Multiconsult leder nå et arbeid i RIFs SHA-ekspertgruppe, som går på å utarbeide en SHA-veiledning for rådgiversiden, sier Grethe Bergly, Konserndirektør i Multiconsult.

Blir stadig flere ulykker og skader
Den norske bygge- og anleggsnæringen har store utfordringer når det gjelder å forebygge ulykker og skader. Skadebildet har i tillegg utviklet seg negativt de senere årene. I følge Arbeidstilsynet har det de siste årene inntruffet 10-12 dødsulykker årlig og bortimot 8000 skader som medførte fravær. Rundt 100 personer i året får varige mén.

På bakgrunn av dette ble det i juni 2014 etablert et HMS-Charter med en 0-visjon for skader i bygge- og anleggsnæringen. Charteret ble underskrevet av de deltakende parter; myndigheter, byggherrer, rådgivere og RIF, entreprenører og arbeidstakerorganisasjoner. Det pågår et utstrakt samarbeid i regi av Charteret, hvor Multiconsult har tatt initiativ til å styrke kunnskapen om hvordan rådgiversiden bidrar til uønskede hendelser på byggeplassene.

- Målsettingen for «SHA Pilot Campus Ås» er å avdekke og forstå relevante hendelser som rapporteres i Campus Ås-prosjektet. Slik kan det etableres et erfaringsgrunnlag for hva som faktisk skjer på byggeplassen og en økt forståelse av hvor skoen trykker. Dernest vil hendelsene analyseres med en intensjon om å utvikle såkalte læringsark. Multiconsult ønsker med dette initiativet å etablere en faktabasert tilnærming i SHA-arbeidet, i samarbeid med Statsbygg og entreprenørene på Campus Ås, sier Knut Aaneland, prosjektansvarlig i Multiconsult.

Nullvisjon krever erfaringsbaserte tiltak
- Jeg er glad for at byggeprosjektet på Campus Ås er plukket ut som case. Selv om vi kun har hatt én mindre skade i 2016 på rundt 300 000 arbeidstimer, må vi aldri miste fokus på sikkerhet på byggeplassen og det er alltid rom for forbedring.. I «Charteret for en skadefri bygge- og anleggsnæring» er det lagt til grunn en nullvisjon for bygg- og anleggsnæringen. Skal vi nærme oss en slik visjon er det avgjørende at partene, inkludert rådgiversiden, fokuserer på de rette tiltakene. De må basere sin forebyggende fagutøvelse på erfaringer fra faktiske hendelser, i tillegg til dagens risikovurderinger, sier Lene K. Franing, Statsbyggs SHA-leder for Campus Ås.

En vellykket gjennomføring av SHA Pilot Campus Ås vil gi rådgiversiden viktige bidrag til forbedringer i SHA-arbeidet.

- Multiconsult antar at pilotprosjektet vil kunne bidra med konstruktive erfaringer når det gjelder hvordan Statsbygg styrer SHA i sine prosjekter. Statsbygg og Multiconsult er enige om at hensikten ikke er å finne syndebukker, men å oppnå ny kunnskap som grunnlag for forbedringer i det forebyggende SHA-arbeidet, fastslår Aaneland.

SHA Pilot Campus Ås er planlagt å vedvare frem til prosjektavslutning i 2019.

SHA-dagene 14.-17. mars.
SHA-dagene 2017 går av stabelen 14.-17. mars, med konferansedag 14.mars på Lillestrøm og åpne anlegg rundt i landet 15-17. mars.