Utformingen av energiforsyningskravet bør dessuten revurderes.

Forventet energiforbruk spiller allerede en viktig rolle innenfor tekniske krav til nybygg og under utforming av energisystemer i bygg. Teoretisk beregnet forventet energibehov benyttes som underlag for beslutninger i byggeprosessen samt ved dokumentasjon av kravet til fornybar andel varme.
For flere og flere brukere er bygningenes energikvalitet en faktor ved valg av bygg, og de forventer at forespeilet nivå gjenspeiles i energiregningen.

Økonomi og jus
Energi er en betydelig driftsutgift, og en viss enighet om forventet energiforbruk er viktig for alle involverte.
- Ikke minst kan store avvik få juridiske konsekvenser, det forekommer allerede rettsvister der kunden ikke er fornøyd med byggets energiforbruk, og hvem er i så fall ansvarlig, spurte Arnkell Petersen, seksjonsleder for inneklima og energi ved Erichsen og Horgen, da han i regi av Lavenergiprogrammet nylig holdt et foredrag om emnet.

Petersen er også en av to RIF representanter i Standard Norges komité for bygningers energiytelse og med i arbeidsgruppen for NS 3031:2015.

Udelt og ambisiøst
Foruten de offentlige normer og målsettinger er det ifølge Petersen begrenset kunnskap om det reelle energiforbruket i bygg.
- Det er få gode kilder fra forskning, men vi er på bedringens vei, sa Petersen.
Hovedproblemet med kildene er at målingene lite formålsdelt. Og ytterligere er det vanskelig å skille mellom hva er tap ved henholdvis produksjon, distribusjon og avgivelse samt hva er energibruk på sluttsted.
De fleste kilder involverer dessuten ofte de som har mer energiambisjoner enn snittet. Om det er Enovas statistikk, målinger fra prosjekter som følges opp av forskningsinstitutter eller en leverandør av som er ute etter å bevise noe.
-Ved vurdering av energistatistikk bør en ha i mente at den som måler vil kunne påvirke det som observeres.

Langt høyere
Det reelle oppvarmingsbehovet er ifølge dokumentasjon Petersen kunne legge fram langt høyere enn normene. Innetemperatur er er langt høyere enn man forventet, og det er stor sprik i energibruket fre hus til hus, selv ved i boligfelter med mange like bygg.

- De samme erfaringene har man sett på fjernvarme, sa Petersen og viste til forskning der enkelte hadde det dobbelte energikonsumet av andre. Når de teoretiske beregninger møter virkeligheten viser det seg ofte at det er sterk variasjon mellom forventingsnivå til den «ikke sakkyndige bruker» og energiregningen.

Mange tror passivhus ikke bruker energi.
- Brukernes egen påvirkning blir ikke belyst, og dette er en klar juridisk risiko for de som prosjekterer, bygger og selger eiendom, poengterte Petersen.


Fornybart
Som kjent er det et offentlig krav at anlegg dimensjonerer slik at en del av energien skal komme fra fornybar kilde.
- Selv om prinsippet om fornybar energidening legges til grunn er det ingen som følger opp hva som skjer i ettertid. Det er ikke vanskelig å oppnå energidekninggrad ved teoretisk beregnet energibehov, men i praksis vil graden synke med økt energibruk, sa Petersen som ikke la skjul på at godt kunne tenke seg et krav som var mer formålsrettet.

Formålet med  kravet har vært å redusere utslipp av klimagasser, og siden Norge er en del av et større kraftmarked er direktevirkende elektrisk energi ikke regnet som fornybart.

Varme til gjenvinning
Petersen synes det er greit å sette et krav om politikerne ønsker det. Men nå viser det seg at nettopp brukervanene viser at man bør tenke annerledes. En konsekvens vi ser er at energikonsumet gjør at kjølebehovet i mange bygg er større en varmebehovet. Samtidig er det vist at det vil være et termisk energibehov i de fleste bygg også i fremtidens bygg
- Våre erfaringer og drøftelser så langt tilsier at virkelig energibruk vil være høyere enn beregnet, hvis fremtiden bygg fortsatt har et termisk behov over en viss størrelse, bør vi ha et krav, men dette kravet bør nok utformes annerledes enn dagens krav, mente Petersen.

Mer nyansert
Konsekvensen av endrede energivaner er at det bør stilles krav til høy grad av energifleksibilitet i nybygg og ved hovedombygging.
- Vi tror at på sikt så bør det vurderes å gjøre 100 % av netto termisk energi til nybygg eller større ombygninger energifleksibel, sa Petersen som tok til orde for at denne fleksibiliteten bør omfatte oppvarming av tappevann, romoppvarming, ventilasjonsoppvarming.

I tillegg tok Petersen til orde for at tilsvarende krav bør stilles til gatevarmesystemer og systemer for badeanlegg.
- Unntak bør vurderes innført for bygg med spesielt lite behov for varme og kjøling. Grensenivået for dette krever ytterligere utredning, sa Arnkell Petersen, seksjonsleder for inneklima og energi ved Erichsen og Horgen.