I dag er det sterke politiske signaler og føringer for å øke tempoet med reduksjon av klimagassutslipp.

- Det er fortsatt mange bolig- og næringsbygg som benytter  fossil olje til oppvarming. Støtte-ordninger for utfasing av fossil energibruk er ett av tiltakene for å få fortgang i utfasingstakten. Enova har støtteordninger for utfasing av oljekjeler dersom det også etableres en ny fornybar varmeløsning, forklarer energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enovas svartjeneste, Enova Svarer.

Utfasing av fossile brensler som mineralsk fyringsolje, kull, koks, naturgass og propan, både i større og mindre anlegg, er en klar målsetting. Olje i husholdninger og olje som grunnlast i andre bygg skal fases ut frem mot 2020.

Kan bruke gammelt anlegg
Eldre vannbårne systemer omfatter ofte både romoppvarming og oppvarming av tappevann.

- Dersom det vannbårne oppvarmingssystemet er sjekket og vurdert som i god stand kan varmesystemet ofte benyttes videre ved overgang til fornybare løsninger, sier Stokvik.

Nyere oppvarmingskilder leverer normalt ikke like høye vanntemperaturer som oljekjeler. Forskjellen i vanntemperatur medfører at eksisterende varmesystemer ikke alltid er dimensjonert for å kunne avgi tilstrekkelig varmeeffekt og må bygges noe om eller påbygges.

- For å kompensere for lavere vanntemperaturer kan det ofte være tilstrekkelig å skifte til for eksempel radiatorer eller viftekonvektorer med større varmeflater. Du kan også installere flere lokale varmekilder, sier energirådgiver Stokvik.

Sjekk anlegget
I eldre distribusjonssystemer vil det ofte være behov for rensing, noe som må vurderes av fagpersoner i hvert enkelt tilfelle. I så fall bør rensingen utføres før ny varmeløsning etableres.

- Eldre oljefyrte varmeanlegg er lite energieffektive. Eldre og dårlig isolerte kjeler, stort varmetap gjennom skorstein og dårlig isolerte distribusjonssystem vil samlet sett gi dårlig virkningsgrad.

Dersom oljekjel benyttes på den varme årstiden vil virkningsgraden være svært dårlig fordi varme-behovet er lite og mye av tilført energi går bort i varmetap fra anlegget, sier Stokvik i Enova Svarer.

Nye oppvarmingskilder og godt isolerte distribusjonsanlegg vil normalt gi vesentlig høyere årsvirkningsgrad og reduksjon av tilført energi.

- Dersom en har planer om å fase ut oljefyring i bygg vil første steg være å kontakte fagpersoner med god kompetanse på varmeanlegg og alternative fornybare varmeløsninger. Kommunen kan også gi råd og veiledning rundt fjerning av eksisterende anlegg som kjeler og oljetanker.

Bli kvitt oljetanken
- Jo eldre en oljetank er, jo større er faren for lekkasjer. Som eier eller bruker er en ifølge forurensningsloven ansvarlig for at det ikke oppstår lekkasje og forurensing. Det er derfor svært viktig at en sørger for kontroll. Ved utfasing av oljefyring er det sikreste å fjerne nedgravde oljetanker, sier Stokvik.

Pålagt kontroll av tilstand på oljetanker skal utføres av godkjent kontrollør og dokumenteres skriftlig. Dokumentasjonen skal oppbevares av både den ansvarlige og kontrolløren. Er ikke tanken i betryggende stand skal den enten tas ut av bruk eller utbedres etter alminnelig aksepterte metoder. I forurensingsforskriften skilles det mellom seks typer oljetanker:

-        Enkeltbunnet ståltank - første kontroll etter 15 år, deretter periodisk tilstandskontroll hvert femte år.
-        Dobbeltbunnet ståltank - første kontroll etter 15 år, deretter periodisk tilstandskontroll hvert femte år.
-        Særlig korrosjonsbeskyttet ståltank - første kontroll etter 20 år. Denne tilstandskontrollen benyttes i fastsettingen av senere kontrolltidspunkt og kontrollintervaller.
-        GUP-tank - det skal gjennomføres trykktesting rundt to år etter nedgravning. Ved tilfredsstillende resultat gjennomføres første tilstandskontroll ved 30-års alder. Tilstands-kontrollen benyttes i fastsettingen av senere kontrolltidspunkt og kontrollintervaller.
-        Dobbeltvegget tank - et kontinuerlig overvåkningssystem (jf. § 1-7) er tilstrekkelig tilstandskontroll for dobbeltveggete tanker, samt for tanker som sammen med kunststoffduker (linere) og systemer gir dobbeltveggeffekt. Det skal føres en revisjonsbok der service, alarmer, reparasjoner og funksjonsprøvinger loggføres.
-        Rekondisjonert ståltank - første kontroll etter 10 år, deretter hvert femte år.
 
Alternative oppvarmingskilder
- Ved utfasing av fossil energi er det viktig at en tenker fornybart når en erstatning skal etableres. I dag er det mange fornybare energikilder og alternative varmeløsninger å velge mellom, sier Stig Allan Stokvik.
Kombinasjons-løsninger med to eller flere typer varmekilder er ofte aktuelt. For å fastslå hvilken løsning som velges bør fagpersoner først gjøre en vurdering av eksisterende distribusjonssystem. Deretter bør ulike alternativer vurderes med basis i egnethet, tilgjengelighet, investeringskostnader og lønnsomhet.
- Et vannbårent varmeanlegg har den store fordelen at en kan benytte mange forskjellige varmekilder og om ønskelig kombinere flere typer løsninger. Størrelsen på varme- og effektbehov er også ofte avgjørende for hvilke løsninger som er best egnet, sier energirådgiveren i Enova Svarer.

Her ser du eksempler på oppvarmingskilder som helt eller delvis kan erstatte fossil olje;
-        Væske/vann og luft/vann varmepumper
-        Pellets- og vedkjeler
-        Kjeler som forbrenner biobrensel (flis, bark, briketter, trepulver, returvirke)
-        Kjeler for bioolje
-        Solfangere
-        Vedovn med vannkappe
-        Pelletskamin med vannkappe

Enova har utarbeidet en nyttig kjøpsveileder for boligeiere som ønsker å fase ut oljekjelen; www.enova.no – rapporter – publikasjonssenter – brosjyrer boligeiere

På oljefri.no har Naturvernforbundet samlet informasjon om klimavennlige energiløsninger for boliger og andre bygg. For en god del kommuner kan byggeiere hente inn tilbud på fornybare oppvarmingsløsninger fra hjemmesiden; http://oljefri.no/