- Konseptet Urban Mountain har funnet frem til spennende og innovative miljøløsninger for totalrehabilitering og forbedring av et av Norges mest kjente bygg, Posthuset i Oslo, sier Dag Christer Øverland som er eiendomsutvikler hos Entra og prosjektleder for konkurransen i Norge.

Nordic Built Challenge er en åpen, tverrfaglig designkonkurranse om rehabilitering av en bygning i hver av de fem nordiske landene. I Norge er Posthuset objekt for konkurransen og en jury har nå kåret Urban Mountain til det beste konseptet. Den 11. september ble vinneren i alle de fem nordiske landene offentliggjort. Den nordiske totalvinneren offentliggjøres den 17. oktober.

- Vi har skapt en urban fortolkning av et 'norsk fjell' midt i Oslo sentrum - derav navnet Urban Mountain. Bygningen vil bli en bærekraftig organisme med fokus på de viktigste kvalitetene som vi kjenner fra naturen: ren luft, sanselige miljøer med grønne planter, vann, lys og skygge. Samtidig oppfyller vi det moderne menneskes behov for komfort og høyteknologiske smarte løsninger, som er en integrert del av fremtidens arbeidsplass, sier Jette Birkeskov Mogensen fra schmidt hammer lassen architects, som sammen med LOOP architects, COWI (DK og NO), Transsolar Energitechnik GmbH samt Vugge til Vugge Danmark står bak konseptet Urban Mountain.

I forslaget er energiforbruket i bygningen kraftig redusert, nye publikumsområder etableres og det foreslås grønne lunger med naturlig vegetasjon. Nå vil Entra gjennomgå forslaget Urban Mountain og se på muligheten for å realisere prosjektet. Rehabiliteringen av Posthuset inngår i FutureBuilts forbildeportefølje.

God respons
- Responsen for konkurransen har vært svært stor og vi er godt fornøyde med at så mange aktører har bidratt til å konkretisere Nordic Built Charter. Det er viktig for oss at konkurransen har større betydning enn fem gode rehabiliteringsprosjekter. Vi håper det vil resultere i fem nordiske foregangsprosjekter som fremviser løsninger for bærekraftig rehabilitering av eksisterende bygninger, og at det vil øke interessen for miljøvennlige løsninger blant produsenter og leverandører i og utenfor Norden, sier Trine Pertou Mach, prosjektleder for Nordic Built.

Totalt konkurreres det om å utarbeide konsepter for å rehabilitere fem bygninger i de nordiske landene gjennom innovasjonsprogrammet Nordic Built. I oktober offentliggjøres totalvinneren etter at en nordisk jury har funnet frem til det beste forslaget.

Om Nordic Built Challenge
Formålet med konkurransen er å oppmuntre til innovasjon og utvikling av bærekraftige, gjennomførbare og skalerbare renoveringskonsepter for noen av de vanligste bygningstypene i Norden – med Nordic Built Charter som plattform. De fem vinnerne av Nordic Built Challenge vil få mulighet for en konsulentavtale med bygningseierne og mulighet til å gjennomføre sitt prosjekt. I tillegg vil de bli med i konkurransen om Nordic Built Challenge Award og en premie på en million kroner.

Om Nordic Built
Nordic Built er ett av de seks såkalte fyrtårnprosjektene som ble lansert i forbindelse med samarbeidsprogrammet for næring og innovasjon med fokus på grønn vekst som de nordiske næringsministrene ble enige om i oktober 2011. Prosjektet finansieres av Nordisk ministerråd og Nordisk Innovation, og sistnevnte bidrar også til å realisere prosjektet. Nordic Built-programmet gjennomføres i tre hovedmoduler i perioden 2012–14. Modulene vil omfatte en rekke sammenkoblede aktiviteter og bygger på hverandre.