Fra den spede begynnelse med de første Pex-rørene på 70-tallet til dagens Uponor, er det mange år og enda flere endringer.

– Vi er komplett og kan levere alt, sier Nordisk produktansvarlig Finn Olaussen. Han mener da alt av rør og fittings både til VA, VVS og ventilasjonsbransjen for de som måtte ønske det. I tillegg er vi blitt mer prosjektrettet, og jobber mot konsulenter og større entreprenører for å komme inn i de store prosjektene på et tidlig tidspunkt. Men selvfølgelig i samarbeid med grossisten.

Grossistleddet er Uponors distribusjonskanal, men de har også tanker om fremtiden på det området i takt med økningen av grossistenes satsing på ”private brands”. Olaussen gir uttrykk for at det kan være lurt å ha tenkt gjennom det selv om det ikke finnes planer for endringer på det området.

Produktutvikling
Olaussen trekker frem overgangen til bruk av mer plast i ulike komponenter som eksempel på produktutvikling.

– Vi lager nå fordèlere i noe som heter PPSU plast, som er utviklet av NASA for bruk i romfartsteknologi, og har mange fordeler fremfor de av messing. Det har vært en del problemer og mye negativ fokus på messing generelt i forbindelse med spenninger i godset etc. I tillegg er plasten mer miljøvennlig påpeker Olaussen.

Av andre endringer forteller han at dimensjonene på rørene nå blir ISO-standard, noe som gjør at det blir endring på utvendig diameter på Tappevann PEX rørene.

– Og ikke minst vår nye Quick & Easy serie som kommer på markedet snart. En mye bedre kupling med enklere montering. Kuplingen har også ny Quick & Easy ring med nytt design og forbedret tekniske egenskaper, fastslår han.

Verktøy
Noe av bakgrunnen for hans iver for nye Quick & Easy er det nye verktøyet for montering av kuplingen. Det ble lansert på ISH-messen nå i mars, og er et resultat av en samarbeidsavtale mellom Uponor og amerikanske Milwaukee Tools. Han viser oss et nytt pressverktøy i hendig format, som også kan brukes inne i de minste skapene.

– Verktøyet er meget prisgunstig i forhold til det gamle og lanseres her i Norge etter ferien. Dette kombinert med den nye ringen og alle fordelene og besparelsene, også tidsmessig i forhold til bl.a. trykkprøving, gjør at dette er noe de har stor tro på.


Uponors nye Quick & Easy serie kommer snart på markedet. En mye bedre kupling med enklere montering. Kuplingen har også ny Quick & Easy ring med nytt design og forbedret tekniske egenskaper.