Østre Hageby - en ny bebyggelse med 66 boenheter med passivhusstandard som selskapet INEO Eiendom planlegger ved Ramsvik i samarbeid med eiendomsselskapet Base Property og klima- og energiselskapet AC Enko og ingeniørselskap COWI i Danmark har valgt nærvarme med varmepumpe og energibrønner som varmekilde.
 
Til ekstra lading av energibrønnene brukes uteluft som leveres via tørrkjølere.
 
Varmeanlegget får akkumulatortanker på 4 000 liter og delta T på 20 grader. Anlegget varmer opp vannet til 55 grader, men vil kunne løfte temperaturen til 70 grader ved behov. Alle leiligheter får trådløse energimålere for å kunne optimalisere, måle og evaluere i etterkant.
 
- I dette utbyggingsprosjektet som er med i Fremtidens bygg og også omtalt på Norske Arkitekters Landsforbund – NAL består av rekkehus og boligblokker som skal forsynes med vannbåren nærvarme fra 9 stk 200 meter dype brønner, sier Tor Line i AC Enko til VVSforum.
 
Han forteller at nærvarmekonseptet som skal anvendes er det første i sitt slag her i landet.
 
-Konseptet kombinerer det beste som finnes av energiløsninger i Danmark og Norge. Norge har store mengder grunnvarme og COWI Danmark er verdensledende innen fjernvarme energidistribusjon. Bruttoarealet for boligene er ca. 6.800 kvadratmeter. De nye boenhetene skal tilfredsstille byggekravene etter 2015, altså skal de oppfylle alle krav til passivhus-standard, sier han.
 
Dette er en energiløsning som kan brukes i alle nye utbyggingsområder, også i områder der fjernvarmeleverandører ikke ønsker å levere, eller i samarbeid med fjernvarmeselskaper. Ut fra debatten i området siste tiden om regionens energistrategi tror Tor Line at det ikke finnes noen fasitsvar.
 
-Jeg tror en løsning midt mellom fjernvarme og passivhus kan være rett energiløsning for denne delen av landet, sier Tor Line.
 
- Vi legger stor vekt på enkle tekniske løsninger, og gjør alt for å redusere varmetilskudd til boligene som krever kjøling. I en passivbolig snakker vi ikke kiloWatt, der snakker vi Watt. Et T-lys er faktisk mye energi i et passivhus i deler av året. Det er derfor valgt å redusere varme og mengde varmt vann mest mulig for å kunne holde temperatur nede i boliger. Vi vil kunne tilby oppvaskmaskin og vaskemaskin med forvarmet varmtvann, noe som reduserer vasketiden med ca. 10-15 minutter og varmeavgivelse til rommet. Videre utstyres leiligheter med trådløse energimålere for å kunne måle tap, virkningsgrad og globalt karbonavtrykk. Her legges en ny standard for energiløsninger som ivaretas kjøpers interesser, forteller Linen.
 
I dagens løsninger for vannbaserte nærvarme-/fjernvarmeløsninger er vannet i utgangspunktet varmet opp til 70-80°C, det vil si et høytemperatursystem for eksempel forsynt fra fjernvarme eller pelletskjel, og gir opptil 75 prosent større varmetap i ledningsnettet.
 
- Pelletsanlegg er kanskje billig i investering, men energiutnyttelsen og sluttbrukers økonomi er dårlig, teknologien er plasskrevende og kan være dyr drift, med tanke på blant annet vedlikehold, fastslår Linen.
 
Han forklarer at den nye løsning til Østre Hageby er basert på et lavtemperatur nærvarmesystem, som er ideell i kombinasjon med bergvarmepumper på grunn av lave temperaturer som gir høy virkningsgrad varmepumper.
 
- Det kan oppnås en driftssikker varmeforsyning med bergvarmepumpene, og lavtemperatursystemet sikrer minst mulig varmetap i ledningsnettet til de 66 boenhetene i Østre Hageby, sier han.
 
Solceller og solfangere ble forkastet som løsning i Stavanger.
 
- Vi har valgt nye løsninger rundt en energisentral som øker virkningsgraden og reduserer det globale karbonavtrykket. Det er lagt inn god reserveeffekt som vi for øvrig håper ikke vil bli brukt. Energiløsningen er bygget for enkel integrering i Smart Grid-nett.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Illustrasjonen viser at vi har mer fokus på effekt en kWh. Noe som fremtiden også vil kreve.

 
Vanntemperatur i nærvarmekonseptet vil normalt ligge på 55 grader, men kan økes til høyere temperaturer ved behov.
 
- Konseptet med tappevann er fra Tyskland har vist at det ikke er problemer  med legionella i slike anlegg. Der er ingen vanlig bereder og vannmengden i rørene fra energiskapet til tappestedet skal aldri overskride tre liter. Da vil det er minimal fare for oppblomstring av legionella. I vårt design for nærvarmesystem i hver enkelt bolig kommer vannmengden i rørene ikke over tre liter, forsikrer Line.
 
- Konseptet er tatt i bruk i Danmark for å få en høyere virkningsgrad og mindre tap i det tradisjonelle fjernvarmenett. For Norge vil en ultra lavtemperet nærvarmeløsning redusere behovet for utbygging av mer rør i eksisterende fjernvarmenett. Dette vil også gjøre ting mer fleksibelt og energivennlig fordi det brukes så lave temperaturer at en unngår mye fossil spisslast som kreves ved tradisjonelle fjernvarmeløsninger.
 
- Løsningen er velegnet for alle typer boliger som passivhus, nullenergi og TEK 10 standard, konkluderer prosjektleder Tor Linen ovenfor VVSforum.
 
Tor Line holdt for øvrig foredrag om nettopp ultralavtemperert nærvarme under VVS-konferansen i Stavanger nylig. AC Enko Klima & Energi AS har kontorer i Sandnes.