- Jeg er opptatt av å sikre forbrukernes rettigheter. Ordningen med uavhengig kontroll vil gi bedre bygg og trygghet mot useriøse foretak, seier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet.

Innføring av uavhengig kontroll innebærer at et profesjonelt og uavhengig foretak skal kontrollere fuktsikring og lufttetthet i småhus, samt brann- og konstruksjonstrygghet i større bygg. Først når bygget er kontrollert kan byggeprosjektet erklæres ferdig. 

– Å kjøpe en bolig er den største investeringen de fleste gjør. Da er det viktig at kvaliteten er god, seier Sandbakken.

Dette er et fagområde der det ofte skjer feil. Disse feilene kan føre til store konsekvenser både for samfunnet og den enkelte forbruker.

– Byggefeil koster oss milliarder hvert eneste år. Uavhengig kontroll vil gjøre det vanskeligere for useriøse foretak å få tilgang til markedet.  Dette er også et tiltak i kampen mot svart arbeid, seier Sandbakken. 

Han mener at uavhengig kontroll vil være med på å sikre både kvalitet i byggesak og like konkurransevilkår for bedriftene. I dag er det opp til den enkelte kommune om det skal være uavhengig kontroll i byggesaker. De nye reglene vil gjelde over hele landet og derfor gi mer forutsigbare forhold for alle parter.

- Endringene skal føre til at saksbehandlingen blir enklere for både bedrifter og kommuner, sier han. 

Myndighetene har ventet med å innføre uavhengig kontroll for å gi bedrifter og kommuner tid nok til å forberede seg. Departementet har benyttet tiden til å gå i dialog med byggenæringen for å gjøre reglene enklere og klarere. 

Kommunene kan i en avgrenset periode gjøre unntak fra reglene om uavhengig kontroll i spesielle tilfeller for å få til en smidig byggesaksbehandling. 

Rettledningen om ordningen vil bli klar om noen dager. Da blir den  lagt ut på hejemmesiden til Direktoratet for byggkvalitet, www.dibk.no.