– Dette er en kompakt og rimelig løsning, sier Eivind Haugland om ventilasjonsvarmepumpen. 
Boligprodusenten har valgt å bruke en løsning med avtrekksvarmepumpe som forsyner boligene med romvarme, varmt forbruksvann, forvarmet ventilasjonsluft, og som gjenvinner varme fra lufta i boligen. Alt fra én enhet. 

– Vi kaller dette et Columbi egg, sier Haugland, og ramser opp de fire viktigste fordelene med avtrekksvarmepumper:
 
#1 Energieffektive
– Vi samarbeider med Husbanken, og det betyr skjerpede energikrav. Dette er en av grunnene til at vi valgte avtrekksvarmepumpe, opplyser Haugland. Boligene må være ca 25 % mer energieffektive enn teknisk forskrift.
– I tillegg bygger vi leilighetsbygg over 500 m2, og da har vi krav om 60% fornybar energi. Vi har valgt å løse det med avtrekksvarmepumpe, sier Haugland. Han legger til at løsninger som solvarme er lite aktuelt - blant annet fordi det er praktisk vanskelig å få tette gjennomføringer i leilighetsbygg på flere etasjer.
 
# 2 Kompakte
Trysilhus har gått bort fra tradisjonell varmepumpe til avtrekksvarmepumpe.
– Vi så at dette er en kompakt løsning med bare én enhet. Vi blir kvitt separat ventilasjonsanlegg, egen varmtvannsbereder og utedel til varmepumpe. Her får vi ventilasjon, sirkulasjonspumper og alt annet vi trenger i ett skap på størrelse med et kjøleskap, poengterer Haugland. Trysilhus har valgt en varmepumpeløsning fra Nibe som er 210 cm x 60 cm x61,6 cm.
 
# 3 Rimelige
Varmepumpen utgjør hjertet av teknikken i boligen, og kommer ferdig montert til byggeplassen. Varmepumpene er plassert i teknisk nisje i prefabrikkerte baderomsmoduler, og både ventilasjonskanaler og vannledninger er ferdig koblet.
– Varmepumpen er også ferdig tilkoplet el i sikringsskap som er integrert i baderomsmodulen. Slik får vi en komplett, teknisk enhet. Dermed blir det veldig lite å gjøre med tekniske installasjoner i etterkant. For oss er det en kjempefordel – vi sparer mange rørleggertimer på dette, understreker Haugland. På byggeplass kobler Trysilhus til vann og avløp, ventilasjonskanaler og elektrisitet.
– Vi lekte i starten med begrepet plug and play, selv om det i praksis er litt mer plug enn play, sier Haugland. Han karakteriserer løsningen som kompakt og rimelig; balansert ventilasjon, varmtvannsbereder, sirkulasjonspumper og annet koster også penger.
– Med vannbåren varme tror vi ikke det er mulig å komme mye lavere i pris enn dette, oppsummerer Haugland.
 
# 4 Gir fornøyde brukere
Boligprodusenten har valgt varmedistribusjon i form av gulvvarme i første etasje og på baderom, viftekonvektor i andre etasje og radiator på loftet av leilighetsbyggene. Hver leilighet får egen varmepumpe.
– Dette gir god komfort og lave strømregninger for våre kjøpere. Vi har bare gode erfaringer med denne typen løsninger i våre leiligheter. Når kundene har flyttet inn og tatt boligen i bruk, blir de positivt overrasket over hvor lave energiutgifter de får, forteller salgssjef Espen Fjeld.
 
Nybygg krever opplæring
Til nå har Trysilhus installert Nibe-løsningen i ca 300 leiligheter, og har derfor opparbeidet mye erfaring som kommer kjøperne til nytte.
– Nye energikrav til leiligheter er egentlig ganske omfattende, med teknikk som denne varmepumpesentralen. Vi ser at noen kunder trenger mer opplæring enn andre, sier Fjeld, men legger til at behovet for opplæring ikke er spesielt for ventilasjonsvarmepumper.
– Det gjelder nybygg uansett.