Clarion Hotel & Congress i Trondheim blir et av Skandinavias største kongresshotell og en spektakulær opplevelse for besøkende. Hotellkomplekset består av 400 hotellrom, 18 møterom, tilsammen 3000 m2 konferanseområde, restauranter etc. Rambøll ble forespurt om å gjennomføre trykktesten som følge av vår kompetanse innen spesialfaget.

Høyeste nivå i energimerkingen
Hotellet skal innfri energiklasse A, som er den høyeste nivå i energimerkingen og skal gjenspeile byggets utmerkede energikvalitet. Derfor var det viktig med en trykktest for å verifisere byggets lekkasjetall.

- Trykktest av bygg benyttes blant annet for måling av byggets lekkasjefaktor eller lekkasjetall. For passivhus og lavenergibygg er kravene til lekkasjetall absolutte, og skal dokumenteres ved kontroll, som gjerne blir kalt ”trykktest”, forklarer Arne Strøm ved Rambøllkontoret i Trondheim.

Rambøll ledende innen manuell trykktesting
Ved måling av byggets lekkasjefaktor benyttes vanligvis et ”Blower-door”-system – et helautomatisk viftesystem som gjennomløper den standardiserte målemetoden. I dette tilfellet ble testen utført etter en ”manuell metode” ved bruk av en spesialdesignet vifterigg bestående av fire store vifter.
- Trykktest etter ”manuell metode” benyttes i større bygg og krever både kunnskap om standarden, bygningsfysikk og ikke minst luftteknikk. Rambøll er blitt en av de ledende aktører innen dette spesialfaget, påpeker Strøm.

Store sparinger i forhold til forskriftene
Det målte lekkasjetallet viste at byggherre kan forvente seg en teoretisk spart energimengde på hele 350 000 kWh per år i forhold til krav i byggeforskriftene.