Arne Håkon Burdal er opptatt av fremtiden i VVS-bransjen, og tror det er flere ting som må forandres, skal man få til en lønnsom bransje på sikt.
- Vi må finne ut hva som gir merverdi for alle parter i verdikjeden. Jeg er ikke så bekymret for bransjeglidningen i forhold til nettbutikker, VVS-produkter som selges i flis- og byggvarebutikker. Jeg oppfatter svart arbeid i så måte som en større trussel for VVS-bransjen og byggebransjen generelt, sier Burdal.

- Vi må på et eller annet tidspunkt følge samfunnsutviklingen. Det betyr at vi må tilpasse oss våre kunder. Vi skal levere gode og lønnsomme tjenester som folk er villig til å betale for. Det betyr at noe må gjøres på flere områder. Vi må være konkurransedyktige på pris og gjennomføringsevne, for mange ledd og for mange mennesker er med på å øke prisbildet, poengterer NRA sjefen. De ulike leddene i en verdikjede har alle et ansvar for å tilføre en merverdi, det som var en merverdi for 20 år siden trenger ikke å være det i dag. Vi må alle tørre å stille oss de ubehagelige spørsmålene, og gjennom det være kritiske til den verdi vi tror vi tilfører.

En kontinuerlig prosess
Burdal tar gjerne en gjennomgående debatt om hele verdikjeden i VVS-bransjen, innbefattet rørleggervirksomheter, grossister og leverandører. Bransjen bør ha en bedre inntjening, inkludert de store tekniske entreprenørene. Det er bekymringsfullt for en bransje når lokomotivene sliter med inntjeningen.

- Vi må spørre oss selv om vi driver på riktig måte. Er måten vi driver på i dag den mest lønnsomme måten å drive virksomhetene på. Jeg kunne tenkt meg en felles møteplass hvor rørleggeren, grossisten og leverandøren setter seg ned i plenum og diskuterer vårt felles ansvar. Være litt kritiske til hvordan man bruker penger, hva er gode og dårlige aktiviteter. Er det å reise på turer med leverandører, grossister og rørleggere gunstig. Jeg tror det er til det bedre med litt mindre brød og sirkus i bransjen. Se på verdien av det vi gjør, kostnader, effektivitet, innovasjon osv., fortsetter Burdal.

En konsolidering er riktig
Nestoren for NRA-alliansen mener også at det er for mange rørleggerbedrifter i Norge. Bakgrunnen for den påstanden underbygges i behovet for spesialisering, kompetanse, innovasjon og kapital for å utvikle bedriftene videre.

- Jeg mener det vil bli færre små rørleggerbedrifter, og dagens store bedrifter vil bli større. Jeg tror det er viktig å spesialisere seg. Bli dyktig på noen områder, en kan ikke være like dyktige på alt. Er du en stor bedrift med en god struktur så kan du spesialisere deg i flere markedssegmenter. Dette er mer krevende dersom du er en liten virksomhet hvor verdiskapningen avgjøres av noen nøkkelpersoner.  Man må tjene penger for å opprettholde virksomheten. Fremtiden vil kreve kapital, kompetanse og ikke minst ressurser. Vi må ha råd til å drive kompetanseutvikling og innovasjon i egen bedrift. Det er helt avgjørende for konkurranseevnen, sier Burdal.
- Det går for eksempel ikke å bare satse på faghandel. Det er ikke der hvor den største omsetningen skapes i VVS-bransjen. Vi må ikke glemme at vi er tjenesteleverandører, vi må forsterke dette. Faktureringsgraden pr rørleggertime er det som skiller en god og en dårlig bedrift.

Må settes inn virkemidler mot svart arbeid
Kampen mot svart arbeid står høyt på Burdals liste over problemer som må løses i bransjen. BNL har i løpet av det siste året løftet problemstillingen opp og frem, og har fått myndighetene til å forstå alvoret.

- Hvis vi ser på VVS-bransjen separat, er det for meg helt uforståelig at forbrukeren tørr å bygge et bad uten å engasjere godkjente rørleggerbedrifter. Derfor tror jeg at det er viktig at vi innfører virkemidler for å begrense svart arbeid. Jeg er av den oppfatning at ROT-fradrag er et av virkemidlene, men det må være av en hvis størrelse skal det bli interessant, poengterer Burdal.
- Et annet moment er at forbrukerne må være tjent med å kjøpe hvit arbeid. Hvis de må dokumentere ved salg hva som er gjort på boligen i form av for eksempel FDV dokumentasjon, kan det være en løsning. Det skal lønne seg at arbeidet blir forskriftsmessig utført av godkjente håndverkere. Vi som bransje bør i enda større grad enn nå samles for å være med å sette den politiske dagorden. Forskrifter og reguleringer er områder som har betydning for oss og vår felles konkurranseevne.