Huset i Griniveien i Gjerpen Skien stod ferdig i februar 2010, bygget etter standarden TEK 7.

Nå gikk Larsen inn i sin egen tenketank, med yrke som rørlegger og senere VVS-ingeniør hos Brødrene Dahl, var han ikke helt fornøyd med TEK 7. TEK 10 var jo på vei inn, og som interessert i energisparing begynte han å fundere på å oppgradere sitt nye hus tilnærmet TEK 10.

Huset er på 170 kvadratmeter med 100 kvm grunnflate og 70 kvm i annen etasje.

Han startet med å legge ned 25 cm isolasjon i gulvene. Huset hadde 20cm isolasjon i veggene og 40 cm i tak og loft. Av vinduer hadde han valgt 3-lags isolerglass.

Så boret han en energibrønn, etter beregninger skulle den være 110 meter dyp.

- Men jeg la på 30 meter ekstra, så nå har jeg et aktivt hull på 140 meter, forteller han til VVSforum.

Fra borehullet og inn til teknisk rom har han lagt 40 mm preisolert Isoterm-rør.

- Jeg har fulgt med temperaturen på tur/retur på brinekursen og den varier fra 2 -7 grader inn. Det laveste var 2 grader når det var som kaldest ute i desember i fjor, rundt 22 minus. Så jeg har ett bra borehull, sier han.

Varmepumpen er en Diplomat 6SP (6KW). Varmepumpe med VVB, utekompensert regulator og interne sirkulasjonspumper.

- Vi kunne klart oss med en VP på 4KW, men disse er ikke til salgs i Norge, fikk jeg vite hos Danfoss Heating AS, sier han. Kommer på markedet i løpet av 2012.

Varmepumpen jobber mot en 100 liter OSO akkumulatortank og ut på anlegget har han montert en Grundfos Alpha 2 25-60.

- Ut fra akkumulatortanken har jeg montert en Alpha2 25-60, et vannbehandlingsanlegg av typen Elydsator og en egen mikrobobleutskiller, forteller han.

- I hele boligen har jeg lagt 20 mm gulvarme, også på soverom. Bruk av gulvvarme på soverom blir ofte diskutert i faglige forum, men jeg har tenkt litt lenger med tanke på når barna flytter ut. Da blir disse rommene kanskje brukt til hobbyrom eller lignende, sier han.

- Alle kursene er styrt av trådløse romtermostater, så det er ikke noe problem på soverommene.

I første etasje er det lagt 20 mm gulvvarme i betong. Det samme på badet i annen etasje.

- I resten av andre etasje har jeg brukt Uponor 36 mm trinnlydsplater med 20 mm varmeavgivningsplater, sier han. Og forklarer at den lengste gulvvarmesløyfen er 72 meter.

- Dette gjorde jeg med tanke på trykkfallet i kursene. Jeg ser at Uponor anbefaler maksimum 120 m på et 20 mm rør.  

-Det er mange som ikke tenker på at vi må bruke en del energi for å pumpe vannet igjennom rør og fordelere. Jo mindre trykktapet i et anlegg er, jo mer energi sparer forbrukerne! Her har mange rørleggere noe å lære når det gjelder dimensjonering av varmepumpeanlegg, fastslår Arne Larsen.

Den siste i hver måned presis klokken 20.00 leser han av forbruket. Dette sender han som  SMS til sin strømleverandør Skagerak Energi. Fra 31. Januar 2011 til 31. Januar 2012, det vil si i løpet av 12 måneder hadde huset et strømforbruk på totalt 10 611 Kwh. Inkl. lys, varme, varmtvann etc.

Og da har Larsen heller ikke glemt lufta familien skal puste inn. Derfor har han installert et Flexit balansert ventilasjonsanlegg med roterende gjenvinner.

-Det vil si at vi gjenvinner 85 prosent av varmen i avtrekksluften og overfører denne til ny tilluft før den går igjennom varmebatteriet, sier han.

-Der vi bodde før gikk kona med tøfler i 7-8 måneder i året. Huset var fra 1952 og var gulvkaldt. Nå er det slutt på tøffelbruken, selv om det er minus 22 grader ute, forteller han.

- Er kona og barna fornøyd, så er jeg fornøyd, avslutter Arne Larsen.

Men så legger han til:

- Det er stort fokus på passivhus og energisparing i næringsbygg og det er greit. Ja til isolering, men det går an å få komfort på andre måter også enn kun å fylle vegger og tak med isolasjon.. Jeg er ikke så sikker på at disse helt tette husene er fremtiden. Nå må vi snart kjøle ned hus og bygg om sommeren, og da er det energibruk 12 måneder i året, og vi er like langt. Vi bør få mer oppmerksomhet rundt hva man kan gjøre med vanlige boliger, sier rørleggeren og VVS-ingeniøren til VVSforum.

- Med riktig konstruert varmeanlegg er mitt spørsmål, er det virkelig behov for Passivhus?, er den endelige og spissformlerte avslutningen fra Arne Larsen.


Full kontroll med varme og energiforbruk hos Arne Larsen i Skien etter at han oppgraderte sitt hus til TEK 10. Foto: Arne Larsen