Hvorfor skjer det ikke noe med energibruken i eksisterende bygg? Det fikk CIT Energy Management i oppdrag å kartlegge for svenske energimyndigheter. Mangel på kommunikasjon mellom prosjekt/rehab-avdelinger, drift og økonomi var noe av svaret. Dessuten avdekket de at byggeierne allerede hadde gjennomført de mest lønnsomme tiltakene. På denne bakgrunnen Total Concept (Totalmetoden) utviklet av Belok, energimyndighetenes bestillergrupper for lokaler.
– Total Concept er en systematisk måte å jobbe med energispørsmål i bygninger, forklarte Wahlström på et møte Grønn Byggallianse og Sintef Byggforsk arrangerte i forrige uke.

Vurderer tiltak samlet
Metoden er delt i tre trinn:
1. Ta fram beslutningsunderlaget
2. Gjennomfør forslagene
3. Følg opp og mål resultatene
Det første steget handler om å gå gjennom aktuelle tiltak for å spare energi – med klassiske tiltak som klimaskall, ventilasjonssystem, varme- og kjølesystem, belysning og optimalisering av styring og regulering. Total Concept har utviklet sjekkliste for hva slags informasjon som trengs for hvert enkelt prosjekt/bygg. Et antall tiltak vurderes så samlet, ut fra årlig energisparing omsatt til kostnader for hvert enkelt tiltak.
– Selve vitsen med metoden er å legge alle tiltakene i en pakke, understreker Wahlström.

Basert på internrente
Lønnsomheten beregnes med internrente, som skal gi samme resultat som annuitetsmetode eller nåverdiberegning.
– I Sverige synes vi internrente er en bra måte å presentere lønnsomheten på. Med tilbakebetalingstid ville mange tiltak aldri blitt gjennomført, for det tar ikke hensyn til livslengden på tiltakene, påpeker Wahlström. Hun legger til at tilbakebetalingstid kan egne seg i noen sammenhenger, for eksempel i industri med høye krav til avkasting, eller for å vurdere enkelttiltak som å bygge pumpe eller vifte.
– Men for hele bygninger anbefaler jeg at man unngår tilbakebetalingstid, sier Wahlström.

Rike tiltak finansierer fattige
Total Concept tegner tiltakene i en pakke etter hverandre som vist på bildet øverst. Dette eksempelet er hentet fra et prosjekt med krav til 7 % internrente. Vurdert enkeltvis ville bare de fire første blitt gjennomført, og ifølge Wahlström ville det resultert i 30% energisparing.
– Alle seks samlet sparer 50 % energi, og klarer lønnsomhetskravet, poengterer hun, og beskriver dette som en slags Robin Hood-metode: Man tar litt fra de rike tiltakene og flytter til de fattige.

Med i samme beslutning
Men det nytter ikke å gjennomføre de mest lønnsomme tiltakene først og tenke at man kanskje kan gjøre noe med resten senere.
– De kommer aldri til å bli så lønnsomme at de blir gjennomført. Hele tiltakspakken må gjennomføres. Ikke samme gang, men man må ha det med i samme beslutning, mener Wahlström. Det er også en forutsetning for Total Concept-prosjekter at tekniske installasjoner ikke skal bli dårligere – snarere bedre, og at internrenten må være høyere enn eierens økonomiske krav. Også alle tre stegene må gjennomføres. Oppfølging og måling var ikke så vanlig i Sverige da metoden ble utviklet.

Mange svenske prosjekter
Totalmetoden har blitt populær i Sverige, og så langt er den tatt i bruk i over 200 prosjekter. Erfaringstall fra ca 40 bygninger viser stor variasjon i både investeringskostnader og energisparing. Ifølge Wahlström har få prosjekter  kommet langt nok til at det er mulig å trekke fram suksessfaktorer. Metoden testes nå ut i flere land gjennom EU-prosjektet Total Concept.  http://totalconcept.info/