- Hvordan har interessen og nysgjerrigheten vært i markedet etter lanseringen?


-Joda, dette nye produktet er veldig godt mottatt. Energimerking får stadig oppmerksomhet I markedet. Og forbrukerne tar godt imot utviklingen, forteller produktsjef Morten Solsem i ABK AS, selskapet som er salgskanalen for Toshibas varmepumper i Norge.

Han viser til at de hadde felttest i vinter og od også fikk driftserfaringer.

- Kanskje det mest imponerende er den høye effektiviteten ved dellast og det brede driftsområdet. Hvor andre sterke varmepumper slår seg av ved lave varmebehov så fortsetter Toshiba Daiseikai 8 å varme. Dette gir både høyere komfort og besparelse på høsten, i milde vintre og på våren når varmebehovet er lavt. Dette er Toshibas beste varmepumpe noensinne, sier Morten Solsem til VVSforum.

- Felttest er meget viktig fordi fabrikken ikke kan gjenskape faktiske forhold. Vi har valgt ut steder i Norge med spesielt krevende driftsforhold for varmepumper. Basert på felttestene gjorde så fabrikken forbedringer for å sikre de mest optimale tilpasninger for et kaldt nordisk klima, forteller Katashi Tarekado, kvalitetsingeniør hos importøren ABK AS.

Før lanseringen av Toshibas nye luft-luft varmepumpe har kvalitetssikring av drift og ytelse vært en sentral del i utviklingen av produktet. I vinter har varmepumpen Toshiba Daiseikai 8 vært felttestet i både Norge og Finland med loggføring av data med rapportering tilbake til fabrikken.

- Pumpene går stille og driften fungerte som forutsatt, sier han.

- I utviklingen av produktet har Toshiba tatt hensyn til å gjøre varmepumpen så stillegående som mulig. På den minste modellen har innedelen kun 20 dBA i stillemodus. Bedre lyddemping også i utedelen gir lavere lydnivå. I løpet av våren kommer varmepumpen til å bli testet av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og det forventes svært gode resultater.

- Og ordrebøkene er fulle av forhåndsbestillinger?


- Ja, noen har sikret seg leveranser allerede. Denne varmepumpen vil etter hvert ta en betydelig det av markedet vårt.

-Vi ser for oss at den vill sette en standard for de beste varmepumpene i markedet, mener Solsem. Han viser til at de er utviklet hos Toshiba i Japan og produseres ved selskapets fabrikk like nord for Bangkok i Thailand.

-Hva skjer med gamle varmepumper som ligger usolgt på lager når nye kommer på markedet?

- Generelt om varmepumper er det slik at de som oppfyller minstekravet som til enhver tid gjelder kan selges. Men de som ikke lenger holder pålagte krav er det ikke lov å selge. Men selv de rimeligste varmepumpemodellene for bolig fra Toshiba har energiklasse A eller bedre, sier Solsem.

Modellen inngår i Toshibas Nordic Design-serie som betyr at varmepumpen er spesialutviklet for høy varmeeffekt og optimal besparelse i kaldt klima.

I en pressemeldingen ABK har sendt ut beskrives Toshiba Daiseikai 8 som en varmepumpe i  stilig, eksklusiv design med hvite lysikoner på et frontdeksel i hvit metallic. På frontdekselet er det enkelt å se at varmepumpen er stilt inn i riktig driftsmodus, rød ring indikerer varme og blå ring indikerer kjøling. Ikonene kan dimmes eller slukkes helt hvisønskelig. Med følger en brukervennlig fjernkontroll med stort display og baklyste taster.

Av nye smarte funksjoner finner man blant annet uketimer på fjernkontrollen med fire forskjellige program som gjør det mulig å spare enda mer energi ved å redusere temperaturen når man ikke er tilstede. POWER-SEL gir mulighet til å begrense varmepumpens effekt til 75 % eller 50 %, slik at den jobber med lavere belastning og sparer enda mer strøm. HI-POWER gir maksimal avgitt varme med høy viftehastighet og sikrer rask oppvarming av boligen. Forbedret, automatisk styring av luftstrøm vertikalt og horisontalt gir en jevn temperatur i større deler av boligen.

Varmepumpen beskrives som at en suveren avgitt varmeeffekt og høy COP ved lave utetemperaturer gjør at Toshiba Daiseikai 8 tilfredsstiller kravene til de som er opptatt av at varmepumpen skal avgi mye varme når det er kaldt ute. Maks avgitt varmeeffekt er 6500 W for modell RAS-25G2KVP-ND og 7100 W for modell RAS-35G2KVP-ND ved +7 °C utetemperatur, og har et fabrikkgarantert driftsområde helt ned til -25 °C. Det oppnås maksimal energisparing med høyeste energiklasse A+++ med en SCOP lik 5,1 for størrelse 25, og klasse A++ med en SCOP på 4,9 for størrelse 35.

Toshiba Daiseikai 8 er forventet i salg i midten av juni.

ABK AS er Toshibas offisielle representant i Norge og er landets største importør og kompetansesenter for varmepumper og varmeopptak. ABK distribuerer produkter gjennom et landsdekkende forhandlernettverk. Selskapet har 73 ansatte og omsetter årlig for over 300
MNOK.