Fredag i forrige uke skrev VVSforum en artikkel som omtalte den nye rapporten fra SINTEF Byggforsk; Vannskadesikker montering av vannrør i næringsbygninger. I følge rapporten viser skadestatistikken at kostnadene for lekkasjer fra vannrør i næringsbygninger er i underkant av 600 millioner kroner per år, en sum som er økende.
 
Rapporten har fått avdelingsleder Rune Rystad hos Bravida Oslo VVS til å reagere og hevder at fokus blir feil, slik rapporten konkluderer.
 
-Fint å ha fokus på vannlekkasjer. Men for meg legger rapporten opp til å utvikle mer ”høl-i-hue”-løsninger hvor man anbefaler trau. Det er meg en gåte, blåser Rystad ut.
 
Han mener at bransjen ikke driver med rakettforskning, men at fagfolkene vil jobbe med gode løsninger, og ikke bruker for mye utenomløsninger. Det er en fallitterklæring å gå tilbake til lodding, for eksempel. Alt dette blir dyrt.
 
-Jeg vet ikke om markedet er villig til å betale for det, sier Rune Rystad.
 
-I næringsbygg kan rørsystemene legges i himlinger, og det er ingen problemer å bytte rør selv om de er installert der. Det er en enkel sak å demontere himlinger. Han legger til at han er mye enig i den delen som omhandler himlinger, og at rapporten således også har interessante sider.
 
Han påpeker allikevel at det er standard krav til systemer som brukes. De store leverandørene er gode på dette og tar alt ansvar dersom det er produktfeil. Men er det montasjefeil, er det rørleggeren som må ta ansvaret.  
 
Han er tydelig på at alt handler om kunnskap og gode produkter. Røreleggerne må kurses bedre og jobben må kvalitetssikres på god gammeldags måte. Da blir det ikke feil og det vil ikke bli vannlekkasje.
 
-Vi må få til mer kunnskap i bransjen, og ikke flere regler rundt produkter og oppgaver. Alle produkter som selges gjennom seriøse forhandlere i dag, er av god kvalitet.
 
-Hvis rørleggerbedriften har som policy at rørleggerne skal kurses jevnlig og har fokus på KS – kvalitetssikring – så blir det ikke lekkasjer. Vi har mange flinke bedrifter i dette landet, og de har ikke lekkasjeproblemer i sine anlegg, sier han.
 
-Selvsagt kan det bli feil under prosjektering, men feil hos utførende rørlegger er viktigste grunn til lekkasjer. Når rørinstallasjonen blir satt under trykk og det begynner på lekke, kalles det slurv fra rørleggerens side.
 
Han oppfordrer folk i bransjen til ikke å gjenta de samme påstander hele tiden. Det blir ikke sant allikevel, sier han og henviser til rapportens innhold og uttalelser som understøtter innholdet i den.
 
 
Last ned rapporten: Vannskadesikker montering av vannrør i næringsbygninger