Brukere av passivhus er stort sett fornøyd med innetemperaturen, men en god del beboere får ikke den komforten de etterspør på soverommet. Folks innetemperatur og energibruk passer dessuten dårlig med innetemperaturen som legges til grunn i TEK, faglitteratur og beregninger.

Under Fagmøte i regi av Norsk Innemiljøorganisasjon holdt forsker Magnar Berge ved Høgskulen på Vestlandet et foredrag der han belyste hva som oppleves som godt termisk inneklima i praksis og i hvilken grad dages byggeregler legges til rette for dette.

- TEK setter krav til at termisk inneklima skal oppfylle både helsemessige og komfortmessige krav ved forutsatt bruk. Imidlertid ser vi at dagens veiledning til TEK kun setter en nedre og øvre grense for akseptabel innetemperatur i boliger, på henholdsvis 19 og 26 grader. Dermed er nok helsemessige krav oppfylt, men de anbefalte temperaturgrensene gir ikke tilfredsstillende komfort. I praksis ser vi at folk ønsker å ha det varmt på badet, til en viss grad også i stuen. Samtidig ønsker man å ha det kaldere på soverommet, noe som har vist seg å være utfordrende å få til i nye boliger, forteller Berge.

Dette skyldes i stor grad at det balanserte ventilasjonsanlegget bidrar til å jevne ut temperaturforskjeller i boligen.

Vinduene åpne
Berge har sammen med andre forskere gjort undersøkelser på om beboere er tilfreds med innetemperaturen ved ulike nye boligprosjekter av lavenergitype, blant annet Granåsen i Trondheim.

- Mens de fleste er fornøyd med temperatur på bad og stue, synes halvparten at temperaturen på soverommet er for høy. Mange ønsker å ha det kjølig på soverommet om natten, gjerne en god del kaldere enn de som regnes som generelt komfortabelt iht. TEK. I nye boliger ser vi at det er utstrakt bruk av vinduslufting på soverom, hvor egentlig ventilasjonsanlegget skulle gi en tilstrekkelig luftmengde, forteller Berge.
Berge og kolleger har også undersøkt hvorfor man åpner vinduet på soverom og verifisert at hovedårsaken nettopp er at man ønsker kjøligere soverom.

- Praksisen ved å åpne vinduet på soverommet fører til betydelig energitap. Først bruker man energi til å varme opp tilluften og så åpner man vinduet på soverommet for å bli kvitt varmen igjen, noe som åpenbart er meningsløs sløsing med energi, understreker Berge.

Økt temperatur
Både tilbakemeldinger fra brukere og målingene tyder dessuten på at det er en generell temperaturøkning i nye boliger. Dette er ønsket temperaturøkning når det gjelder stue og bad. Men denne generelle temperaturøkningen i boligen gir en utfordring med å holde temperaturen på soverom på et ønsket nivå.

- Den situasjonen vi er kommet opp i, med meget god isolasjon i yttervegger, gjerne ingen isolasjon i innervegger samt balansert ventilasjon gjør at det er en utfordring å få differensiert temperatur i ulike rom. TEK bør derfor endres slik at den harmonerer med komfortkravene til beboerne i de ulike rommene, sier Berge, som avslutningsvis i sitt foredrag rettet en utfordring til ventilasjonsbransjen om differensiering og behovsstyring av inneklima også å boliger.

- Det er ikke tilstrekkelig å kun sette grenser for akseptabelt temperaturnivå, det bør også settes krav om mulighet for å styre og kontrollere sitt inneklima. Ellers kan det bli alt for hett på soverommet, sier Berge.