Tor Olsen, teknisk direktør for AF Energi & Miljøteknikk viser til at på regjeringsnivå er det varslet at i 2015 vil det komme energikrav på passivhusnivå, noe som er velkjent i bransjen.  Dette står i stortingsmeldingene om henholdsvis klima- og bygningspolitikk og at kravene skal inn i byggeforskriftene.

I tillegg skal det være nesten nullenerginivå i 2020.

Han viser til at på oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) har rådgivningsselskapet Rambøll i samarbeid med Link Arkitektur utredet sentrale elementer rundt energibruk i nye bygninger og gitt konkrete anbefalinger om hvordan nye krav kan utformes i forskriften.

I det som ble utarbeidet av Rambøll og Link Arkitektur er det to mulige løsninger for energikravene til nybygg for å nå målet. Det ene alternativet er forslag om en enkel og kostnadseffektiv innstramning i energikravene. Det er foreslått at energirammene kan strammes inn med rundt 20 prosent for boligbygg og i størrelsesorden 40 prosent for noen kategorier av næringsbygg.

-Forslaget går på strengere krav til energibruk, og det anbefales å fjerne tiltaksmodellen, påpeker Tor Olsen. Tiltaksmodellen handler i prinsippet om å oppfylle en serie enkelttiltak, sier han til VVSforum.no.

Han sier at i den andre mulige løsningen fra Rambøll og Link Arkitektur er forslaget om at dagens krav til energiforsyningsløsning bortfaller.

-Beregningen av energirammen til nybygg skal kreditere gode energiforsyningsløsninger, og da faller netto beregning bort, sier han.

Dermed vil det stilles minstekrav til kun enkelte områder, nemlig U-verdier i vinduer, lekkasjetall og spesifikk vifteeffekt, det som kalles SFP, vifteeffekt delt på luftmengde. Denne løsningen skal da gi utbygger langt større fleksibilitet.

Tor Olsen sier at AF Gruppen har løpende vurderinger om TEK15. Han synes at Rambøll sitt forslag til bruk av energirammer gir stor fleksibilitet for utbygger.

-Her vil også kostnadsoptimale løsninger prioriteres, og forslaget vil fremme utvikling av energieffektiv teknologi, sier han.

Videre mener Olsen at netto energibruk erstattes med tilført energi som er mer realistisk.

-Lokale energiløsninger i bygg vil, i større grad benyttes, for eksempel varmepumper og solfangere, mens fjernvarme kan benyttes i tettbebygde strøk.

-Vi i AF Gruppen mener at fremtiden vil gi større grad av lokale løsninger ved å utvikle mindre distribusjonsnett, det vil si nærvarme, sier Olsen.

Han er sikker på at lokale energiløsninger i bygg vil gi god samfunnsøkonomi, blant annet kombinasjon med varmepumpe og solfangere.

-Lokale energisentraler er ofte konkurransedyktige sammenlignet med prisen for fjernvarme, sier han.

Han har en tabell over estimerte priser ved ulike energiformer, og denne viser at Hafslunds fjernvarme ligger på en total pris på 69 til 75 øre/kWt. Varmepumpe som henter grunnvarme ligger på 49 øre per kWt, og luftvarmepumpe og biobrensel kun ett øre over dette. Det eneste som kan slå dette er LNG-gass, som har en pris på 43 øre.

Bildet under er Tor Olsens oversikt over estimerte energipriser per kWh ved forskjellige energiformer.



Under Driftskonferansen i oktober var TEK15 og mulighetene nye energikrav gir fokus i hans foredrag. Samtidig oppfordret han bransjen til å tørre å utfordre myndighetene på alternativer for spisslastoppvarming, eksempelvis elektrisitet og gass.