Enova opprettholder sin bonus til alle som vil skrote sin oljefyr, til tross for at en oljefyr i framtiden blir å regne som miljøvennlig.
- Bioolje er ved siden av ved, sol og vind det reneste og mest miljøvennlige som finnes. Alle som har en oljefyr kan bruke bioolje, etter bare noen enkle modifiseringer. Det er komplett umulig å forstå at Enova ønsker at folk skal skrote sine oljefyrer, sier Rolf Munk Blaker til VVSforum.

Blaker kommer om ikke lenge til å avlegge Enova et besøk for å høre hvordan de tenker.

Saken fortsetter under bildet:

Rolf M.Blaker

Mer miljøvennlig enn strøm
De fleste som skroter sin oljefyr investerer i varmepumpe, enten basert på grunnvarme eller luteluft. Men varmepumper går på elkraft, en energiform som ikke regnes som fornybar etter energiforsyningskravet.
- Jeg har ingen statistikk på det, men det kan virke som om Enova dermed indirekte presser opp prisen på strøm, og bidrer til mer import av uren, kullfyrt elkraft fra utlandet, sier Blaker.

Bioolje vokser bra
Oslo kommune støtter da også omlegging til bioolje, og svært mange fjernvarmeverk fyrer med bioolje.
- Vi samler inn brukte biooljer og selger bioolje til fjernvarmeverk, det regnes som bærekraftig. Det er for meg uforståelig at Enova gir støtte til å kassere oljefyrer, nå som biooljer er tilgjengelig, sier Hanne Kristoffersen ved MBP BioProduction i Sarpsborg til VVSforum.no.

Mer enn 3500 skrotet
Fra ordningen ble lansert 13. mai i fjor har 3500 fått tilsagn om støtte til fjerning av oljefyr. Tilskuddet gis til installasjon av «fornybar» varmeløsning for helårsdrift i kombinasjon med fjerning av oljekjel.

Som fornybar varmeløsning for helårsdrift regner Enova, vedkjel, pelletskjel, ved- og pelletskaminer med vannkappe, luft/vann varmepumpe og væske/vann varmepumpe. Støttebeløpet er 20 % av totalkostnadene, men max 25 000.

Fossil tankegang
Ordningen har sin forankring i stortingsvedtak: Stortinget ber regjeringen innføre forbud mot fyring med fossil olje i husholdninger og til grunnlast i øvrige bygg i 2020. Dette forutsetter støtteordninger fra 2013 og øvrige virkemidler i en overgangsperiode. Forbudet og utfasingen må utformes med nødvendige unntak og slik at forsyningssikkerheten ivaretas. Unntakene utredes nærmere før forbudet endelig vedtas.

Markedsperspektiv
- Hvor lenge slike støtteordninger er nødvendige vil avhenge av hvordan markedet utvikler seg. På samme måte kan både støtteandelen og selve støtteordningen endres i løpet av disse årene, både på bakgrunn av Enovas egne vurderinger og politiske føringer, sier Enova i en epost til Vvsforum.