-Sykefraværet er gått ned fra 9 prosent til 3,2 siste halvår. Vi tror trivsel på arbeidsplassen har mye å gjøre med dette. Teamene blir inspirert til å stå på. Arbeidsdagen starter med et møte inspirert av Toyota, et begrep som kalles Lean. Her bruker vi fem minutter på å gå gjennom dagens oppgaver, fordele oppgavene, prøver også å sette folk på jobb så nær bostedet som mulig, og hvem de liker å jobbe sammen med, forteller Odd Inge Nygaard, gruppeleder prosjekt hos Oras i Sandnes.

Han forteller videre at Sandnes-bedriften har 40 ansatte, fordelt på inne og utepersonell. Det vil si 32 ute, mest rørleggere hvorav 3 av 4 jobber med rør, og de øvrige har ventilasjon som sitt spesialfelt.

-Dette fordeler seg på prosjekter og service. Noen rørleggerne er også kjølekompetente, sier han.

-Vi merker at folk blir her, og trives. Det er jo naturlig i bransjen at ansatte følger med kolleger eller ledere over til andre bedrifter. Jeg tror vi har en fordel av at vi er en slank organisasjon hvor folk finner seg lett til rette. Og at de føler ansvar for den jobben de gjør, at folkene har en eierstyring av prosjektene. Litt tabloid sagt; vi er få ”høvdinger”, men mange ”indianere”, sier Nygaard litt spøkefullt, men med alvor i bunn. 

Ove Håvarstein har kundekontakt og kalkulasjon hos Oras-avdelingen som sitt fagområde. På VVSforums spørsmål om økonomi svarer han at avdelingen ikke taper penger.

-2015 ser ut til å bli et bra år. Omsetning for 2013 var på 62 millioner kroner, sier han, med innsats av de nevnte 40 ansatte.

Håvarstein sier at bedriften er nøye med innkjøp, og sørger for gode rabatter.

-Alt går på netthandel, kanskje så mye som 50 prosent. Målet er å få innkjøpene på nett opp mot 80 prosent. Det vil bety mye for økonomien fordi det vil gi store besparelser.

-Sosial dumping og svart arbeid rir byggebransjen som en mare for tiden. Hvor ille er det i Sandnes?

-Svart arbeid er det lite av. Medlemmene er hele tiden på vakt mot dette. En del småfirmaer som ikke er medlemmer har vi i NRL ikke så mye styring på, svarer Odd Inge Nygaard som er styreformann i NRL Rogaland.

Han poengterer at Oras er opptatt av sosial dumping. Blant annet alle timelister blir levert til hovedentreprenør som sjekker at alt rett og riktig.

-Minstesatsen er kr. 162,- per time for voksne utenlandske arbeidere. Vi har betalt 190.- kroner timen, forteller han. Og legger til at de som kommer inn for en stund, og er dyktige, ofte ønsker å bli hos Oras. Nygaard mener dette er stabil arbeidskraft.

-Det er for lite tilsig av norske rørleggere. Noen forsvinner inn i oljebransjen, og da klarer ikke vi å slåss mot de lønningene de kan få der. Derfor er det viktig å ta  inn læregutter. Vi har nå 6 lærlinger. Noen av disse er voksne lærlinger som kom inn i år.

Han ser at rørleggere fra 40-50 år ofte går over i andre yrker. De forsvinner inn i andre jobber.

-Vi ser også at basen blir yngre og yngre, så derfor er det greit å ha en teknisk byggeleder som har høy alder og lang erfaring. Sjelden å se en 60-åring som jobber som rørlegger.

En utfordring for NRLs Rogalandavdeling og medlemsbedriftene er å passe på at de ikke ”stjeler” folk fra hverandre.

-Alle må gjøre som de vil, men vi har sett at ledere i firmaer har ringt konkurrenter rundt og spurt om den og den vil skifte jobb. Dette har vi slått ned på, sier Nygaard.

Han ser fgrem til, og er godt i gang med å forberede NRLs årsmøte i 2015 som er lagt til Sandnes, i april/mai.

- Et stort arrangement med opp mot et par hundre deltagere og ledsagere. I tillegg til det faglige planlegger vi å besøke blant annet Preikestolen og Flo & Fjære.