Et sveip av strekkoden og et klikk på nettbrettet, så er den trådløse giveren konfigurert.

De mest ivrige entusiastene har snakket med glød og glede om Internet of Things (IoT) i flere år, og det er utpekt til den neste store endringen som vil prege samfunnet og verdiskapning. (Tenk Google og mobilt internett som tidligere bølger). IoT handler om hvordan stadig flere produkter forsynes med små, innebygde sensorer som kan kobles opp til nettet.

– Prognosene sier at det kommer til å være 50 milliarder oppkoblede enheter om fire år, sier daglig leder Alexander Hellström i det svenske selskapet LumenRadio.

Første med hel eiendom
Så langt har det ikke vært mange av dem i VVS-bransjen - før Swegon gikk sammen med trådløs-ekspertene i LumenRadio om å ta dette på alvor. I kontor- og forretningsbygget Torsplan 2 i Stockholm har de sørget for 2500 IoT-enheter som kommuniserer med hverandre. Trådløst, vel å merke.

– Med trådløs oppkobling slipper du kabelkostnader. Vi sier ofte som tommelfingerregel at kabelen til en temperaturføler koster like mye som selve føleren, poengterer avdelingsleder Rolf Sørlie i Swegon. Hellstrøm mener totale installasjonskostnader blir 10-15 % lavere med trådløs løsing.
– Jeg er imponert av Swegons mot – de er først ute med trådløst for en hel eiendom, sier Hellström. Torsplan 2 er på ca 26000 m2, og kvalifiserer til Breeam Outstanding.

Saken fortsetter under bildet:

Mange var innom for å se på trådløsteknologien hos Rolf Sørlie og Swegon under VVS-dagene.[/caption]

Slipper feilsøking
– En opplagt fordel er at dette ikke kan kobles feil, sier Sørlie. Installatøren klikker seg inn på riktig rom, skanner enheten og dermed er den konfigurert direkte i systemet. Dessuten er det enkelt å konfigurere om, for eksempel av et tilstedeværelsessensor skal dekke 20 m2 i stedet for 10 m2. Dette gir stor fleksibilitet i å tilpasse bygget til nye leietakere.

Hellstrøm mener trådløs-teknologien også gir nye forretningsmuligheter. Ikke minst for VVS-bransjen.
– Når dette gjøres riktig, finnes det ingen andre som kommer til å ha så god kontroll på hvordan en bygning brukes som VVS-aktøren, mener han. Med god kontroll på data og hvordan ulike forhold påvirker hverandre, ligger forholdene til rette for å skape nye tjenester.

– Ta rengjøring som eksempel. For mange bygg er det omtrent en like stor utgift som energi. Når et konferanserom ikke er brukt, trenger det da rengjøres? Mer data gir oss bedre kontroll på inneklimaet, og det kan vi ta betalt for, mener Hellström.

Patentert trådløs-teknologi
Alle følere tilkoblet ventilasjonsanlegget kommuniserer via et trådløst nett basert på LumenRadios patenterte teknologi.

– Strålingen er under grenseverdier fra verdens helseorganisasjon, og det trådløse nettet forstyrrer ikke byggets eget WIFI-nett, understreker Sørlie. Trådløse omgivelser endrer seg hele tiden; på grunn av bygging, trafikk og mer. LumenRadios Cognitive Coexcistence-teknologi sørger for å få fram signalene, og samtidig unngå forstyrrelser med andre trådløse produkter. Plattformen etablerer nettverk som organiserer seg selv og reparerer seg selv; nettverksdata finner veien over flere noder hvis det er nødvendig.