Offentlige innkjøp utgjør cirka 15 prosent av Norges BNP. Hva som kjøpes inn, hvordan innkjøpere definerer sine behov og hvilke krav de stiller til leverandører og produkter, betyr mye for utvikling og innovasjon i næringslivet, og for samfunnsutviklingen i sin helhet.

Sweco Norge har på oppdrag for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) kartlagt gode eksempler på anskaffelsesprosesser i Bygg-, Anlegg- og Eiendomssektoren (BAE) der miljø og innovasjon har stått i fokus.

Målet med prosjektet har vært å finne inspirerende eksempler med lærings- og overføringsverdi. Prosjektet har undersøkt og dokumentert anskaffelsesprosessene, med vekt på de elementene som har hatt størst effekt for miljø og innovasjon.

Undersøkelsene er gjennomført ved intervjuer av hovedsakelig prosjektledere med ansvar for offentlige plan- og utbyggingsprosjekter. Eksemplene er valgt med utgangspunkt i forbildeprosjekter i Futurebuilt og Framtidens byer, og med bistand fra en referansegruppe med representanter for næringsliv og forskning- og innovasjonsmiljøer.

Studien viser hvordan det er mulig å tenke nytt og strekke kravene til leverandører og egen virksomhet i alle de ulike fasene av anskaffelsesprosessen, fra forprosjekt, via utarbeidelse av konkurransegrunnlag til gjennomføring av konkurranse og prosjekt.

I tillegg til de 11 eksemplene inneholder rapporten en introduksjon til hvordan du kan ivareta innovasjon og miljøhensyn i offentlige bygge- og anleggsanskaffelser.

I vedlegg er det også gitt en kort liste over nyttige lenker med veiledninger og annet bakgrunnsmateriale, oversikt over deltakere i prosjekt- og referansegrupper, og oversikt over informanter.

Norske offentlige innkjøpere kjøper hvert år tjenester og produkter for omtrent 400 milliarder i året, eller cirka 15 prosent av BNP.

Hvordan disse innkjøpene gjennomføres, hvordan innkjøperne definererbehovene sine og hvilke krav de stiller til leverandører og produkter betyr mye for utvikling og innovasjon i norsk næringsliv. Åpenhet for nye løsninger og alternative måter å møte behovene på i de offentlige etatene,kan også gi store gevinster i egen virksomhet.

Byggebransjen har lenge vært ansett som en konservativ bransje, med relativ svak innovasjonsevne.

Samtidig er Bygg, Eiendom og Anlegg (BAE) en helt sentral sektor i miljø- og klimapolitikken og det siste tiåret er myndighetskravene til energibruk og miljøhensyn betydelig skjerpet Denne eksempelsamlingen viser hvordan mange offentlige virksomheter, byggherrer og innkjøpere nå har miljø- og klimamål høyt på agendaen, og hvordan de har brukt regelverket om offentlige anskaffelser, for å etterspørre nye miljøvennlige løsninger og miljøteknologi i offentlige bygg og anlegg.

Rapporten er laget på oppdrag fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), med mål om å stimulere flere til å vektlegge miljø og innovasjon i sine bygganskaffelser. Den presenterer 11 utvalgte bygge- og anleggsprosjekter med miljømål og innovative anskaffelser som fellesnevner. Mange av prosjektene ertilknyttet programmene Framtidens byer og Futurebuilt.

De to programmene har prosjektpresentasjoner som kan gi et utfyllende bilde av arkitektur, miljøfaglige og tekniske egenskaper. I denne rapporten er detanskaffelsesprosessen som er i fokus.

Hent hele rapporten Miljø og innovasjon