Prosjektet går ut på å plassere bikuber, blomsterkasser og innsektshotell på taket ved Swecos kontorer i Trondheim, Bergen, Seljord, Oslo og eventuelt Stavanger og Tromsø. For Oslo-kontoret plasseres bisamfunnet i Forskningsparken. Tiltaket kom i stand etter at Sweco i Trondheim ble kontaktet av Bieffekten, en lokal aktør som tilbyr fadderskap til urbane bier som kan losjere i kuber hos bedrifter og næringsbygg.

– Bærekraft er et viktig fokus for Sweco. Når vi er involvert i bygg burde vi alltid vurdere muligheter for å skape bedre miljø og biomangfold. Når vi nå blir fadder for Bieffekten, er det også en god anledning til å øke oppmerksomheten rundt våre økosystemtjenester, sier Anna-Emilia Joelsson som administrerer prosjektet ved Swecos trondheimskontor.

Ikke problemfritt
Sweco har gjort avtaler med lokale røktere som skal håndtere biene. Det har ikke bare vært plankekjøring å få prosjektet på beina, for kubene kan ikke plasseres hvor som helst.

Noen tak er for skrå, andre steder er det for mye vind, og man bør helst unngå at biene blir forstyrret av telekommunikasjonsutstyr som ofte er plassert på takene. Enkelte byggeiere har også av sikkerhetsmessige grunner vært skeptiske til å slippe folk opp på taket. I Trondheim måtte de summende vennene flyttes til et annet tak grunnet en bi-allergisk vaktmester.

– Noen byggeiere er skeptiske fordi de tror biene kommer til å forstyrre. Det er det ingen grunn til. Biene har bare ett mål for øye gjennom sommeren, og det er å samle nektar. En bikube merkes ikke hvis man er lenger fra enn ti meter, og om vinteren oppholder de seg inne i kuben, sier Joelsson.

Urban birøkt engasjerer
Forskning viser at halvparten av verdens bisamfunn har kollapset de seneste årene. Verdens matproduksjon er avhengig av at biene gjør jobben sin. Derfor har entusiaster gjort birøkting til en farsott i enkelte europeiske byer som Paris og København. I Norge har det ikke bredt like mye om seg, selv om det også her er noen som driver med det.

– Vi går i gang nå i vår. Da skal vi lære oss hvordan dette fungerer. 12. mai arrangerer vi et miljøseminar i Trondheim der Bieffekten vil delta med fagstoff om trusselen mot insektene og verdens matproduksjon, sier Joelsson.