I første kvartal har det kommet informasjon som bekrefter at norsk vindkraft har en formidabel utfordring i kampen for å sikre markedsandeler i elsertfikatmarkedet, fastlår kvartalsrapporten fra Energi Norge.

I rapporten kan vi lese at NvE rapporten «Ny kraft: Endelige tillatelser og utbygging, 4. kvartal 2012» viser at det i Norge ble satt i drift 183 MW / 494 GWh bygget med Enovastøtte, mens det ved årsskiftet var 66 MW / 177 GWh under bygging.

Rapporten påpeker at det ventes ikke idriftsatt mer enn det som allerede er under bygging i 2013. Energi Norge ser heller ingen signaler som tilsier at det vil bli idriftsatt betydelige mengder vindkraft i Norge 2014.

På den andre siden av kjølen viser ny statistikk fra svensk vindenergi at det i 2012 ble satt i drift 848 MW / 2,3 tWh, mens det ved årsskiftet var kontraktert totalt 1326 MW vindkraft, skriver rapporten under kapitlet "Vindkraft".

Rapportyen fortsetter med at det er verdt å merke seg at den antatt norske fordelen at bedre vindforhold skulle gi større energiproduksjon pr installer MW, dvs. flere brukstimer, synes å ha blitt utjevnet ved at ny teknologi nå gjør det mulig å utnytte energien i svakere vind bedre.

Med andre ord er svensk vindkraft i ferd med å skaffe seg et betydelig forsprang i kampen om markedsandeler i sertifikatmarkedet.

Det er flere forhold som gjør det vanskelig å få fart på utbyggingen i Norge, skriver Energi Norge.

Manglende eller dyre nettløsninger og svært tidkrevende klagebehandling er to.

Klagebehandlinger som reduserer omfanget av klustere som er tenkt å skulle dele på nettkostnader forverrer dette. I tillegg sliter norsk vindkraft med et kostnads- og skattehandicap i forhold til konkurrentene, påpkes det.

Rapporten skriver at Energi Norge arbeider for å få partienes støtte til et forslag om grønne avskrivninger for sertifikatkraft. Forslaget vil redusere forskjellen i skattekostnader over kjølen og gi prosjekter i Norge en skattereduksjon på totalt 8,4% av investeringskostnaden fordelt over de første fire årene i skatteposisjon.

Videre kan vi lese at Energi Norge har skrevet høringsuttalelse på NvEs strategiske konsekvensutredning for vindkraft til havs. Energi Norge understreker i høringssvaret at man generelt er positive til forslag som kan føre til økt produksjon av fornybar energi og at det er positivt at myndighetene er tidlig ute med å legge på plass rammer for utbygging av vindkraft i norske havområder.

Energi Norge påpeker samtidig at det viktigste i årene som kommer er å ta den nye kraften som vil bli tilgjengeliggjort gjennom det norsksvenske elsertifikatmarkedet i bruk, samt å tilrettelegge for flere mellomlandsforbindelser.

Når det på lengre sikt skal legges til rette for utbygging av storskala offshore vind i norsk sektor, bør områder som ligger nær de europeiske markedene prioriteres.

I Energi Norges høringssvar til forslaget om kommunal konsesjonsbehandling for små vindkraftanlegg, understrekes det spesielt de at utfordringene slike lokale anlegg kunne medføre for nettselskapene og ba om at det lokale nettselskapet må få en sentral rolle i tillatelsesprosessen, avslutter rapporten kapitlet om Vindkraft.