I Sverige utstedes det fire internasjonale sertifikater for passivhus, fem FEBY 12-sertifikater og åtte FEBY09-sertifikater. I tillegg finnes det også en tidligere markering hvor man med FEBY09-krav kunne selvdeklarere sitt eget bygg. FEBY står for øvrig for Forum för energieffektiva byggnader som når drives av Sveriges Centrum för Nollenergihus.

Rapporten antar at antallet selvdeklarerte hus utgjorde ved årsskiftet et halvt dusin. Det finnes i tillegg til dette også en mengde hus som prosjekteres i henhold til FEBYs krav, men som verken sertifiseres eller verifiseres.

Antagelig handler dette om noen hundre prosjekter næringsbygg og et antall tusen boliger.

For å få en FEBY-sertifisering behøver ikke bygningen være oppført, idet det er prosjektdokumentene som blir gjennomgått. Det finnes ifølge rapporten allerede flere eksempler på bygg som er FEBY-sertifisert,  men ikke bygget.

Den internasjonale sertifiseringens krav er den samme på alle steder i Sverige og verden for øvrig. Derav finnes en større andel internasjonalt sertifiserte passivhus lengre sør der klimaet er mildere. FEBY på sin side tar hensyn til ulike klimasoner og tillater derfor mer energikrevende hus nord i landet.

De aktuelle passivhus
Under her presenterer rapporten alle prosjekter med navn, sted og hvem som har gitt tillatelse til å bygget kan oppføres, og hvilket år byggene ble sertifisert. Innen hver sertifisering er prosjektene sortert etter sted. Alle data har rapporten hentet fra IG Passivhus’ hjemmeside og Passivhaus-Datenbank for de internasjonale sertifiseringene, respektive Sveriges Centrum för Nollenergihus for FEBY-sertifisering.


Nedenfor en kopi fra rapporten som viser noen relevante tall for de ulike bygningene. Vær obs på at byggenes energi- og varmedata ikke er direkte overførbar mellom de ulike sertifiseringene idet ulike referanseverdier blir brukt. Dette gjelder også mellom FEBY09 og FEBY 12. FEBY 12 bruker for eksempel varmetapstall i stedet for varmeeffektbehov, hvilket innebærer at avdrag ikke gjøres for internlaster, påpeker rapporten.


Rapporten er skrevet av Eric Styffe, Passivhuscentrum Västra Götaland