Infrarød strålevarme har den egenskapen at den overføres nesten tapsfritt i luft og omsettes til varme først når den treffer faste legemer som mennesker, maskiner, gulv, osv. Herfra oppstår det videre en sekundærvarme som varmer opp den øvrige luften i rommet.

– Tradisjonell oppvarming går ofte ut på å varme opp luft som sirkulerer i hallen. Varmluft stiger og det meste av varmen forsvinner derfor oppunder taket. Med propanfyrt strålevarme styrer du varmen dit du trenger den, gjerne i soner med høyere og lavere temperaturer i samme lokale. Oppvarmingstiden er svært kort. Slik kan du enkelt redusere fyringsutgiftene med inntil 50%, sier Stian Herrebrøden, Markedssjef hos Tolcon AS.

Strålevarme reduserer energikostnader på Stord
Fylkesnes Bil på Stord har installert strålevarmepaneler og temperaturstyring fra Tolcon. Fylkesnes Bil selger nye og brukte biler fra Mercedes, Peugeot, Mitsubishi og minibusser. I tillegg drifter de NAF og Viking bilberging, samt Avis bilutleie.

– Vi hadde en utfordring når det gjelder oppvarming av 4000 kvadratmeter lokaler som skulle dekke et omfattende verksteds- og bilsalgsområde. En omsetning på 160 millioner i året gjør at det er mye trafikk i lokalene. 25 biler repareres hver dag og vi selger nærmere tre biler i snitt per dag. Dette gjør at portene våre går opp og ned minst 80

– 100 ganger i døgnet. Med store porter i begge ender av bygget medførte dette mye gjennomtrekk som fjernet varmen. Behovet for optimal oppvarming var stort, forteller Kjell Fylkesnes, eier av Fylkesnes Bil.

– Vi hadde tidligere gulvvarme som måtte suppleres med annen oppvarming. En utfordring med å være lokalisert på Stord er at det nærmest alltid blåser. Vinteren er kald og en iskald bil inn i et delvis oppvarmet lokale gjør at den blir som et fryseelement i en kjølebag. Men med strålevarme blir det varmt det som skal være varmt, mennesker, biler og verktøy. Varmen føles behagelig og vi opplever ingen trekkproblemer pga luft som sirkulerer. Vi fyrer ikke lenger for ”kråka”, sier Fylkesnes.

Lavere CO2 utslipp med strålevarme
- Store næringshaller med høy takhøyde vil man med konvensjonell oppvarming være nødt til å varme opp fra gulv til tak. Med dører som kontinuerlig åpnes og lukkes samt at varmen ligger oppunder taket, medfører dette for mange et større energiforbruk enn det som er nødvendig. Oppvarming står for ca tredjedel av CO2 utslippene våre. En tilleggsgevinst med bruk av strålevarme er at det også reduserer CO2 utslippet sammenlignet med konvensjonell oppvarming. Ved at du reduserer energiforbruket med opp til 50 prosent reduserer du samtidig CO2 utslippene med opp til 50 prosent, sier Stian Herrebrøden.

God energiøkonomi
Gass er prismessig konkurransedyktig med både olje og elektrisitet. Man får bedre energiøkonomi med gassbaserte strålevarmepaneler sammenlignet med konvensjonell strøm -og oljebasert oppvarming. Investeringer i slike anlegg har en forventet inntjeningstid på investeringen på ca 3 – 5 år.

– Slik det ligger an nå så har vi tjent inn investeringen i løpet av 2,5 år. Vi er mer bevisst energiøkonomi og har installert termostater rundt om i bygget slik at hver sone kan kontrolleres. Jobber gutta på verkstedet etter at butikken er stengt, slås varmen av i butikken mens verkstedet er godt og varmt, forteller Fylkesnes.

Tolcon har sammen med Primagaz Norge etablert et samarbeid for å tilby komplette strålevarmløsninger i hele landet. De har videre et omfattende samarbeid med lokale installatører som utfører selve installasjonen.