- Kuben yrkesarena signaliserer hvordan Oslo Kommune tenker fremtidsrettet fag- og yrkesopplæring i nært samarbeid med bedrifter og bransjer. Valgene vi har gjort gjenspeiler næringslivets behov for framtidig arbeidskraft og kompetanse.

Det sa byrådsleder Stian Berger Røsland og byråd for kunnskap og utdanning Torger Ødegaard da de sammen markerte åpningen av hovedstadens nye satsing på fag og yrkesutdanning.

Kuben er dimensjonert for 2000 elever og studenter og inneholder Kuben videregående skole, Fagskolen i Oslo, Lærlingsenteret for byggfag og Kuben kurs-og teknologisenter.

- Oslo er i forkant når det gjelder å etablere fleksible opplæringstilbud i samarbeid med næringslivet, bedrifter og bransjer og høyereutdanningsinstitusjoner, sier Røsland.

Kuben yrkesarena har både yrkesfaglige og studiespesialiserende tilbud påvideregående nivå. Innenfor noen fagområder kan elevene både få fagbrev og generell studiekompetanse. Det vil bli gitt korte og lengre kurs og etterutdanning for ansatte i arbeidslivet innenfor alle fagområdene.

- I mange yrker er det behov for kontinuerlig faglig påfyll, sier byrådslederen. Her vil Kuben yrkesarena kunne møte disse behovene.

- Oslo kommer til å trenge flere fagarbeidere i årene som kommer. På Kuben vil skole og bransje bringes sammen på en ny og tettere måte, noe som forhåpentligvis vil skape synergier som kan komme både skole og næringsliv til gode. Målet med satsingen er å øke rekrutteringen til yrkesfag i Oslo og sikre at flere fullfører og består opplæringen med en kompetanse som møter arbeidslivets behov, sier Torger Ødegaard.

Ett av de nye utdanningsløpene som tilbys fra skolestart er at elever på Bygg- og anleggsteknikk (vg1) og lette kjøretøy (vg2) kan veksle mellom opplæring i skole og i bedrift.

– Dette er en modell som gir elevene mulighet til mer praktisk læring tidligere iutdanningen. På den måten utnytter vi mulighetene som ligger i Kunnskapsløftet. En slik veksling har vi tro på at vil få flere til å gjennomføre og bestå, sier byråden for kunnskap og utdanning.

Skolen vil i tillegg bli en arena for lærlinger som trenger oppgradering av kunnskap før avleggelse av fag-eller svenneprøve i utvalgte fag.

Den nye skolen tilbyr også en egen ”forskerlinje” med studiespesialisering i teknologi og innovasjon.

Kuben yrkesarena representerer en historisk skolesatsing i Oslo. Bygget har et totalareal på 42.300 kvadratmeter og en total kostnadsramme på nærmere to milliarder kroner. Det er Undervisningsbygg Oslo KF som har hatt ansvaret for byggeprosjektet.

Byggestart var i mai 2010 og kostnadsrammen er ca 2 milliarder kroner. Bruttoareal 42 300 m2. Prosjektledelse er Undervisningsbygg.

Lærlingsenteret for byggfag er et samarbeid mellom ulike opplæringskontorer for å tilrettelegge for lærlinger som skal opp til svenneprøver innen byggfag, anleggsteknikk og elektrofag.

På lærlingsenteret for byggfag har opplæringskontorene egne verksteder hvor det arrangeres kurs for lærlinger. Her legges det også til rette for prøving og informasjon for lærlinger som skal opp til fag- eller svenneprøve i rørleggerfaget, murerfaget, malerfaget, elektrikerfaget, tømrerfaget, forskalingsfaget, kobber- og blikkenslagerfaget.

Kuben yrkesarena inneholder Kuben videregående skole, Lærlingsenteret for byggfag og Fagskolen i Oslo. Det nye moderne bygget er dimensjonert for ca 2000 elever og studenter.

Kuben yrkesarena har fokus på livslang læring og tilbyr et helhetlig og fleksibelt opplæringstilbud fra videregående skole og opp til fagskolenivå, samt korte og lengre kurs for ansatte i arbeidslivet. For å møte arbeidslivets behov for fremtidig arbeidskraft og kompetanse er det satset på utvikling av store og brede kompetansemiljø og tett samarbeid med både privat og offentlig næringsliv. En hovedmålsetning for Kuben yrkesarena er å skape en faglig møteplass der skole og arbeidslivet innenfor de ulike bransjene samarbeider tett om fagutvikling og innholdet i utdanningene som tilbys.
 
Med god tilgang på større og mindre auditorier i tillegg til verkstedsarealer og andre opplæringsarealer, vil Kuben også fungere som en arena for kurs- og etterutdanning for arbeidslivet innenfor alle fagområdene. Blant annet utviklesl Teknologisenter på 600 m2 i tett samarbeid med bransjene. Yrkesarenaen vil ha både elever, studenter og ansatte i arbeidslivet som brukere, og vil bli en faglig møteplass for skole-arbeidsliv. Les gjerne mer Kuben kurs- og teknologisenter (KKT).

Åpningen av Kuben yrkesarena ble offisielt foretatt av Kristin Skogen Lund og Erna Solberg.

Både Kuben videregående skole og Fagskolen i Oslo hadde første skoledag mandag 19. august.

Lenke til Kubens hjemmeside http://www.kuben.oslo.no/