En av forfatteren Sigurd Hoels mest kjente romaner heter Fjorten dager før frostnettene. Da den kom ut på Gyldendal i 1935 var frostnettene ingen spøk, du måtte grave dypt hvis du ville ha frostsikre vann- og avløpsrør. Men det er andre tider nå, og de begynte i 1968 da Sverre Elvestad fra Ringebu startet produksjon av isolerte rør med varmekabel ”Elvestadrøret”

– I 1971 startet virksomheten Isoterm AS, og frostsikre rør er fremdeles vårt hovedprodukt, sier daglig leder Geir Kåre Kroken. – Vi har vært markedsleder på frostsikre rør i 40 år, og det har gitt oss mye viktig kunnskap om kundens ønsker og behov.. Isoterm er et sterkt merkenavn i vår bransje. Rørene skiftet navn fra Elvestadrør til Isotermrør i 1985, men fremdeles er det folk som bruker navnet Elvestadrør.

Isoterm AS har et sterkt markedsapparat og satser store ressurser på salg og markedsføring.
I 2008 satset vi stort på VVS-dagene, og det var en suksess. Vi er 50/50 VVS og VA, og valgte VVS-dagene. En del av virksomheten er bygget rundt agenturer slik som Faluplast med et komplett sortiment av innomhus VVS artikler og varmekabler fra Raychem Tyco.

– Hvor ser dere Isoterms største marked fremover, Geir Kåre Kroken?
– Hytteområder er vårt største markedspotensial fremover. Nå er det mindre hyttebygging enn det har vært de siste årene, men det er mange hytter som skal oppgraderes. Folk vil ha mer komfort og det er et offentlig krav om bedre håndtering av vann og avløp.

– Hvor stort marked er det snakk om?
– Vi regner med at det er cirka 200 000 hytter som skal kobles til offentlige anlegg. Ved kysten legges rørene naturlig terrenget, for eksempel i bergsprekker. Det er mulig takket være varmekabelen. Dermed unngås skader på terrenget. Rørene tåler å fryse, så det er bare å skru av varmekabelen når du ikke er på hytta.
Med bruk av Ohmske varmekabler på rørene blir strømutgiftene minimale. I et hytteområde med ca 200 hus og hytter der det er brukt Isotermrør med varmekabel på sekundær og stikkledninger ligger kostnadene på ca 200.- pr enhet pr år. Dette er kostnader som alle kan akseptere og ved bruk av våre rørsystemer spares også terrenget og naturen for store inngrep.

Isoterm produserer også kjøle og fryserør som blant annet brukes i butikker.
Et av de nyeste produktene og satsningsområdene for Isoterm AS er fjernvarmesektoren. Her er det store utbygginger på gang i Norge og denne ønsker vi å delta på sier Kroken.

Fabrikken på Ringebu produserer også Jotiflex, et fleksibelt rørsystem av plast. Dette har vært Isoterms produkt og merkenavn siden 2002.

For å være en komplett leverandør har Isoterm AS flere agenturer i tillegg til egen produksjon. Et av dem er det danske Termoclick-systemet i polyuretan for bend, skjøter etc. Et annet agentur er Faluplast, som er en stor aktør innenfor VVS sortimentet.

– I Sverige har vi en søsterbedrift som produserer Powerpipe fjernvarmerør, opplyser Geir Kåre Kroken.

I 1999 fikk Isoterm AS nye eiere, JEBO AS, der Jon Einar Botten var eier og driver. Siden da er det investert for 26 millioner kroner, og overskuddet er investert. I 2008 ble det investert 8 millioner kroner.

– Vi jobbet frem en strategi for hva vi ønsket, hva trengte vi for å nå dette og hvordan vi skulle nå våre målsetninger både mht produkter og omsetning, forteller Kroken. Vi trengte agenturer som gjorde oss komplette, og vi skulle være den selvfølgelige totalleverandør av frostfrie rørsystemer. Denne strategien har gitt uttelling. I 2003 solgte vi for 30 millioner kroner og denne er mer enn doblet i 2008. Hele veien har vi hatt bra inntjening og godt samarbeid med våre kunder. Isoterm AS har valgt å satse på et godt samarbeid med VVS Grossister og dette har vært bra for begge parter. Vi ønsker å finne nisjer der det er mulighet for vekst og lønnsomhet for videreutvikling av bedriften.. Å slåss om volumprodukter er ikke noe for oss.

Kort bedriftshistorie
Isoterm AS ble etablert i 1971 med grunnlag i Elvestadrør. De fristsikre rørene har hele tiden vært grunnstammen i bedriftens produktspekter. Etter at bedriften fikk nye eiere i 1999 het bedriften Joti Isoterm AS fram til desember 2002. Isoterm AS inngår i Jebo-gruppen. Bedriften har gjennom alle år vært etablert i Ringebu Kommune, og med nye produksjonslokaler fra 1995.

Nils har vært her i to år. Geir Kåre siden 1985.