Sammen med en rekke lokale bedrifter tok VKE i desember kontakt med Vestland fylkeskommune for å få opprettet en linje for kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk. Bransjen har nå muligheten til å gjøre dette til en realitet.

Nedleggelsen av kuldelinjen i Bergen For omtrent 10 år siden ble kuldelinjen ved Bergen Maritime vgs nedlagt på grunn av mangel på læreplasser. I årene etter har bedriftene i regionen hatt problemer med å skaffe nok fagutdannede til en bransje i stadig vekst.

Vestland fylkeskommune står i dag uten utdanningstilbud innen kulde- og varmepumpeteknikk, og elever som ønsker å utdanne seg til kuldemontører må i dag søke seg til skoler i andre fylker. De nærmeste skolene ligger i Stavanger og Ålesund. Møte med fylkeskommunen Etter at fylkeskommunen mottok brevet, svarte de raskt og var veldig interessert i å høre bransjens budskap. I begynnelsen av februar ble det avholdt et møte hvor VKE og to representanter fra bedriftene i regionen møtte representanter fra fylkeskommunen og hovedutvalg for opplæring og kompetanse. – Budskapet er at bransjen leverer viktige tjenester til store deler av næringslivet i fylkeskommunen, og den pågående pandemien har vist hvor viktig tjenestene vi leverer er for samfunnet sier Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE. Dette var et budskap som også fylkeskommunen var enig i. De ga en klar beskjed om at hvis bedriftene stiller opp som opplæringsbedrifter med tilstrekkelig antall læreplasser, så vil fylkeskommunen kunne opprette en ny linje for Vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk forteller Rønning. Vi trenger en læreplassgaranti! Den beste måten for å forsikre fylkeskommunen om at bransjen har nok læreplasser er å stille en læreplassgaranti. Da garanterer bransjen at elever som tilfredsstiller noen minimumskrav får læreplass. EBA har en tilsvarende garanti i betongfaget, der er kravene:
  • bestått alle fag
  • karakter 3 eller høyere i programfagene
  • gjennomført yrkesfaglig fordypning
  • vise motivasjon og interesse for lærefaget ved et intervju mot slutten av Vg2
  • aktiv søker til læreplass
  • kandidaten kan ha maksimalt 10 dager fravær medregnet timefraværet for hvert skoleår
– Her har vi mulighet til å få opprettet et utdanningstilbud det er stort behov for i regionen, sier Rønning. VKE kommer til å ta initiativ ovenfor bedriftene for å få samlet sammen tilstrekkelig antall læreplasser som bransjen kan garantere for.