Det var Oslo Rørleggerlaugs oldermann, Helge Ranheim, som stod for utdelingen av svennebrevene til de 12 nybakte rørleggerne i Rådhuset tirsdag.

Mathilde Olsen forteller til VVSforum at hun er stolt av og endelig kunne motta beviset på at hun er ferdig utdannet rørlegger. Mathilde er 21 år og har vært hos Andenæs VVS i Oslo i tre år.  

Hva er grunnen til at du valgte rørleggeryrket ?
- Jeg er liker å jobbe med hendene og gjøre praktiske ting. Men har vel også blitt litt påvirket hjemme siden min far også er rørlegger. Han tok svennebrevet for over 30 år siden.

Mathilde har frem til nå jobbet mest med sanitærteknikk og føler hun begynner å beherske det bra. Nå om dagen er hun involvert i et rehabprosjekt og driver med skikkelig rørleggerarbeid.
- Vi er i gang med en større rehabjobb hvor vi må legge rørene utenpå veggen. Det blir mye benning og bøying, og vi må være nøye siden rørene blir godt synlig. Men det er morsomt, selv om det tar tid.

Den unge rørleggeren forteller at hun liker å jobbe med alt, men i tillegg til sanitærteknikk synes hun det er spennende å jobbe med varme.
- Der lærer jeg noe nytt hele tiden, siden jeg kan minst om det fagfeltet.

Mathilde skryter av sin arbeidsgiver Andenæs VVS når vi spør henne om hvilke planer hun har fremover.
- Jeg trives veldig bra i Andenæs VVS. Har planer om å videreutdanne meg, og håper å få mer ansvar etter hvert. Nå har jeg fått svennebrevet, og jeg har god kontakt med min sjef i forhold til å utvikle meg videre i Andenæs VVS, sier Mathilde Olsen

En annen rørlegger som også var svært fornøyd og glad under utdelingen i Oslo Rådhus tirsdag var, Godfrey George. Godfrey kom til Norge i 2008, er født i Nigeria, men bodde mange år i Senegal før han kom til Norge.

Hva er grunnen til at du valgte rørleggeryrket ?
- Når jeg var liten likte jeg å springe rundt på byggeplasser, leke og sjekke ut ting. Etter hvert som jeg ble større fikk jeg også lov til arbeide, og en av de tingene jeg fikk prøve var å sveise. Det synes jeg var morsomt, men når jeg kom til Norge så fant jeg ut at det var vanskelig å få seg en sveisejobb etter skolegang. Derfor ble jeg interessert i rørleggeryrket som inneholder lodding og litt sveising, selv om det nå nesten ikke eksisterer lenger, sier han.

Godfrey startet lærlingeperioden hos Imtech Norge, hvor han var i tre år. Men denne uken har vært rimelig spesiell for den unge karen fra Oslo.  Mandag begynte han i ny jobb hos Bærum Rørleggerbedrift, og tirsdag fikk han svennebrevet.

Godfrey forteller til VVSforum at han liker rørleggeryrket, og synes yrket gir han mange spennende utfordringer.
- Jeg liker å jobbe med varmeanlegg, og det å planlegge tekniske rom er morsomt. Men jeg trives med alle oppgaver uansett hva det er, og nå er jeg glad jeg har bestått svenneprøven. 

Gutten har også ambisjoner i faget, og er i tillegg til full jobb i gang med et deltidsstudium som BIM tekniker. Det går over to år, og han pendler til Fredrikstad og Østfold fagskole fra Oslo.

- Jeg er veldig glad for at jeg har fått sjansen til å komme til Norge. Få en skikkelig utdannelse og jobb. Så tusen takk til landet og Norge, sier en ydmyk, blid og engasjert rørlegger fra Oslo. 

Disse fikk sine velfortjente svennebrev i Oslo Rådhus denne uken:
Shikar Dana  Jamal  -  C.M.Mathiesen & Co AS
Godfrey George - Bærum Rørleggerbedrift
Piotr Gwardys  -    Total vvs AS
Hassan El Hammachi  - Andenæs vvs as
Geir Vernli Hansen - OAR Oslo-Akershus rørleggerbedrift as
Marie Horvei  -  Oras as
Leszek Tomasz Kunicki  - Rørpartner varme & sanitær as
Emil Kristoffer Nilsen - Ekeberg varme & sanitär as
Mathilde Olsen  - Andenæs vvs as
Quoc Duy Pham  -C.M.Mathiesen & co as
Alexander Sivertsen - Martinsen & Brodahl as
Vebjørn Torsteinsen  OAR Oslo og Akershus rørleggerbedrift as