- Det kan se ut som om salget er på vei opp, men vi er fortsatt bekymret for igangsettingen, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. - Nedgangen i igangsettingen hittil i år er på 16 % sammenlignet med samme periode i fjor.

- Boligbehovet er 37 000 nye boliger hvert år, men vi klarer ikke å bygge nok. – Med dagens boligbygging vil vi i år igangsette bare i overkant av 25 000 nye boliger. Flere og flere bedrifter melder blant annet om at de strenge kapitalkravene til boligbyggere fører til at det bygges mye færre boliger enn det bransjen kapasitet til.  – Vi har vært i kontakt med justisminister Anders Anundsen og bedt han endre regelverket, men han velger å se en annen vei. Det haster nå med å utrede en robust forsikringsordning som vil redusere kapitalkravet samtidig som den gir en bedre beskyttelse for forbrukeren, sier Jæger 

Boligsalget i august ligger 19 % over samme måned i fjor. Leiligheter har størst salgsøkning med 34 %, mens for småhus og eneboliger øket salget med hhv 20 % og 1 %. Akkumulert ligger boligsalget hittil i år 15 % bak samme periode i fjor.

Igangsettingen i august måned ligger 10 % bak august 2013. Hittil i år er det igangsatt 16 % færre boliger enn samme periode i fjor. Størst nedgang har igangsetting av leiligheter med 25 %, mens for småhus og eneboliger er nedgangen i igangsetting hhv 15 % og 9 %.

De fleste fylker opplever en nedgang både i salg og igangsetting, mens Oslo og Akershus rammes desidert kraftigst av nedgangen i igangsetting.