På 15 år har omsetningen totalt i ROT-markedet doblet seg.

– Samtidig melder våre bedrifter at markedet nesten har "tørket ut". Alt tyder på at omfanget av svart arbeid øker. Dette er en trussel mot velferdsstaten og det trengs derfor flere tiltak for å snu utviklingen. Mer offentlig tilsyn i ROT-markedet, Kompetansekrav til foretakene og ikke minst; ROT-fradrag etter svensk modell, sier Audun Lågøyr direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Lågøyr har en sterk oppfordring til det offentlige; ensidig fokus på lavest mulig pris i kontraktene kan fort være en "konkurransefordel" for de useriøse bedriftene og fremme svart arbeid.

En bred koalisjon på tvers av håndverksfagene bestående av Håndverkerforeningen i Trondheim, Oslo Håndverk og Industriforening og Bygningsgruppen i Bergen var i dag samlet sammen med BNL og BNLs bransjeforening Maler- og byggtapetsermestrenes Forbund (MLF). Norske Rørleggerbedrifters Landsforening VVS skal også delta i aksjonsgruppen.

– Dette er et historisk og svært spennende samarbeid som vi ser frem til, sier Lågøyr.

Enighet om rot-fradrag
Formålet med aksjonsgruppen er å få innført ROT-fradrag i Norge.

– For å få på plass ordningen må vi bringe fakta inn i debatten. Vi skal få fram dokumentasjon knyttet til omfang og konsekvenser av arbeid i byggenæringen. Samtidig skal vi spre fakta om erfaringene med ROT-fradragsordningen i Sverige.

Mål om landsdekkende nettverk
Lågøyr mener at styrken i gruppen er at den har lokal forankring.

– Vi har etablert en aksjonsgruppe med utgangspunkt i Oslo, Bergen og Trondheim. Styrken i alliansen som ligger i aksjonsgruppen er mulighetene til å bruke dyktige tillitsvalgte og engasjerte håndverkere i de lokale laugene og foreningene. Byggenæringen er Norges største distriktsnæring og vi skal møte politikerne på hjemmebane i deres egne fylker. Vi vil også utfordre alle bransjene i BNL, og alle håndverks- og industriforeningene til å komme opp med lokale talspersoner som kan bidra, slik at vi kan få etablert et bredt nettverk i hele landet, sier Lågøyr.

Hensikten er å nå ut med opplysningsarbeid opp mot politikere.

Svart arbeid er mye mer enn økonomi
– Dette handler om å sikre en seriøs næring også inn i fremtiden hvor det som bygges har god kvalitet, hvor de ansatte er i varetatt når det gjelder HMS og at vi vil fortsatt i fremtiden ha en næring som kan ta inn lærlinger. Samtidig må vi også gjøre det lønnsomt å drive seriøst. I dag kan hvem som helst starte et firma, sier Lågøyr.

Deltakerne i Aksjonsgruppen er:
Geir Atle Mjeldheim i Maler- og byggtapetsermestrenes Forbund, Tor Backe i Rørleggerbedrifters Landsforening VVS, Kristin Brandt, Øivind Utne og Erik Hveem i Oslo Håndverk og Industriforening, Kenneth Nilsen og Magnus Thunestvedt i Bygningsgruppen i Bergen, Arve Haugan i Håndverkerforeningen i Trondheim og Audun Lågøyr og Siri Stang i BNL.