De fleste med oljefyr i hjemmet har registrert Enovas storstilte kampanje mot private oljefyrer. Enova lokker med ”miljødusør”: Tretti tusen kroner får den som kaster oljefyren på dynga og erstatter den med for eksempel varmepumpe. Planen er at alle oljefyrer skal vekk, dette har bakgrunn i den rød-grønne regjeringens langsiktige “miljøsatsing”.

Mange har allerede slukt agnet og skiftet ut oljefyren, på tross av at det ikke er nødvendig.

Biofyringsolje kommer for fullt
På tross av Enovas forkynnelser er det ingen grunn til at oljefyrer trenger å være miljøfiendtlige. De fleste oljefyrer i de tusen hjem kan enkelt bygges om til miljøvennlig biofyringsolje for noen tusenlapper.

Og mange store eiendomssbesittere har allerede bygget om sine oljefyrer til fornybar brensel(biofyringsolje). Blant disse er Steen og Strøm, med Vinterbro- og Økernsenteret, OBOS Forretningsbygg med Vitaminveien 1 på Storo, og Omsorgsbygg og Undervisnings¬bygg, byggforetakene til Oslo kommune.

Det omsettes i dag biofyringsolje i stor skala over hele landet, og snart vil alle villaeiere kunne bestille miljøvennlig olje hjem på døren.

Det sier Enova ingenting om.

Uriktige påstander
Enovas systematiske jakt på oljefyringsanlegg har pågått lenge.

Saken fortsetter under bildet:


I en uttalelse til ba.no den 17.mai sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad (bilde).
– Oljefyr er noe av det mest miljøfiendtlige du kan ha i en bolig. Med den nye støtteordningen håper vi at så mange som mulig vil benytte sjansen til å bytte den ut med en fornybar varmekilde.

En av mange som reagerer på dette er Sverre Haider ved Ingeniørfirmaet Paul Schwartz i Oslo, som har hjulpet mange med utstyr til å bygge om sine oljefyrer til brenning av miljøvennlig biofyringsolje, med fremragende resultater.

- Regjeringen må gjerne kaste bort skattepenger på dette, men vi vil ha oss frabedt slike uttalelser i pressen. Det er villedende markedsføring, sier han til VVSforum.

Saken fortsetter under bildet:

Sverre Haider i Ingeniørfirmaet Paul Schwartz

Modererer seg nå
Eilif Flakne, kommunikasjonssjef i Enova har fått forelagt uttalselsen til Nakstad og svarer Vvsforum på følgende måte:
- Sitatet kan nyanseres noe. En oljefyr i seg selv er ikke miljøfiendtlig, men det å fyre med fossil olje er noe annet. De aller fleste oljefyrene bruker slik brensel. En gjennomsnittlig oljefyr slipper ut rundt 2 tonn CO2 i løpet av ett år, og det er vanskelig å se for seg noe som er mer miljøfiendtlig i en bolig. Samtidig opplever mange av de som har gamle oljefyrer at lekkasjer fra tanken kan skade miljøet rundt og være til sjenanse ift lukt.(sitat slutt)

Geir H Ingeborgrud, daglig leder i Eco-1 Bioenergi, som representerer leverandørene av biofyringsolje i Norge mener Enovas villeder folk til å gjøre store investeringer i fornybare energiløsninger.
- Distribusjonen og tilgangen på biofyringsolje er løst. Det bygges ut distribusjon rundt andre storbyer i Norge også. Trondheim, Bergen, Tromsø, Stavanger og Kristiansand.Enova sin måte å drive miljøinformasjon på er ikke en god bruk av ressursene. Vi inviterer de igjen til å se hva markedet kan levere av løsninger som utnytter de pengene som de har fått til miljøtiltak.

- Konverteringen til miljøsertifisert biofyringsolje er bare en brøkdel av investeringen i andre løsninger. Har du en oljekjel er dette den korteste veien til fornybar energi, og vil bli godkjent anlegg etter 2020 da fossil fyringsolje blir forbudt til bruk i boligoppvarming, sier Ingeborgrud til Vvsforum.


Geir Ingeborgrud