Dette er blant resultatene i en studie Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført på oppdrag fra NVE. I prosjektet ble oppvarmingsløsninger i boliger kartlagt og beskrevet, og NVE-rapport 2014 - 85 «Oppvarming i boliger - Kartlegging av oppvarmingsutstyr og effektiviseringstiltak i husholdningene» gir en god oversikt over utviklingen i husholdningenes valg og preferanser. Analysene baserer seg på data fra SSBs forbruksundersøkelse og tilleggsspørsmål om energi, innhentet i perioden 1993 til 2012. Analysen gir en oversikt over dagens oppvarmingsutstyr, og over hvordan dette endret seg i perioden 1993 til 2012.

Ikke overraskende er luft-luft varmepumpe og vedovn mest vanlig i eneboliger, våningshus og rekkehus, mens felles sentralfyr og fjernvarme er mest vanlig i blokkleiligheter. Rapporten viser også at de største boligene har gjennomført flere isolasjonstiltak enn de mindre boenhetene.

Mange boliger har termostat på ovn, men få bruker automatisk styringssystem for å senke temperatur på natt- eller dagtid.  Likevel svarer mange at de skrur av lys og varme i rom som ikke er i bruk. Undersøkelser av husholdningenes adferd og holdninger viser blant annet at luft-luft varmepumper og vedovner er mer populære enn pelletsovner.

Last ned rapport NVE-rapport 2014 - 85 «Oppvarming i boliger - Kartlegging av oppvarmingsutstyr og effektiviseringstiltak i husholdningene»