Mangler midler

- Jeg har pågang fra mange firmaer som vil komme og plukke kandidater allerede før eksamen er gjennomfør, det kan vi dessverre ikke etterkomme, det kunne fort blitt kaos, men det viser hvor stort behov det er for teknikere, og behovet ser ut til å øke, etter hva bransjen melder, sier Even Leira, Undervisningsinspektør/KEM(Klima-Energi-Miljø)-Koordinator ved Fagskolen i Oslo.

Tradisjonelt har fagskolene dervet med videreutdanning av håndverkere med fagbrev og dermed drevet med foredling av motiverte håndverkere som er klare for større oppgaver og mer ansvar.

Praktisk erfaring med faget viser seg ofte som meget verdifullt, og teknikere fra fagskolene får raskt jobbtilbud etter endt utdanning.

- Vi har nylig fått 60 søkere til 30 plasser, og jeg vet at de fleste av søkerne er både motiverte og kapable til å fullføre utdanningen. Det er trist å ikke kunne ha et tilbud til flere. Vi skulle vi gjerne ha utdannet de alle sammen, og jeg tror alle hadde fått gjort nytte for seg, men vi har ikke penger, det føles som at vi ikke strekker til, sier Leira, som vurderer å finne alternative finansieringsløsninger til høsten. Man vurderer i denne forbindelse å lege en egen linje for ventilasjon, da med delvis finansiering fra skolepenger.

Også innen byggfag er fagskolene nærmest sprengt. 

Høyt nivå
Leira har de siste par år også erfart økende interesse fra vvs/VA-bransjen og der seg nødt til å diskutere løsninger for å kunne imøtekomme det økende behovet. Fra de offentlige kan ikke Leira forvente noe mer penger.

- Bransjen har oppdaget oss og bedrifter som vi har hatt kontakt med er imponert over det faglige nivået. Mange sender sine folk hit for videreutdanning, sier Leira. I denne forbindelse kan det i neste omgang fort bli rift om kandidatene, noe som er uheldig.

- Vår kapasitet står ikke i forhold til behovet, jeg håper det kommer en løsning på dette, vi er ikke fremmed for å gå ut til bransjen og diskutere løsninger allerede til høsten, sier han til Vvsforum.

Det er imidlertid ingen hemmelighet at fagskolene generelt lider under en noe stemoderlig behandling etter at de kom under Fylkeskommunens ansvar.
De tekniske fagskolene er de eneste høyskolene som ikke er under Statens trygge hånd, og er nå plassert i samme klasse som videregående utdanning.
Mens Fylkeskommunene er opptatt av fravær og manglende motivasjon er det motsatt situasjon ved fagskolene.

- Dette er høyt motiverte folk med jobberfaring og ønske om større oppgaver. De er klare for å lære og stiller krav til undervisningen, dette er en ressurs som burde utnyttes, jeg håper på løsninger, sier Leira.