Nå vil stadig flere supermarkeder utnytte denne spillvarme, skriver Dansk fjernvarme.

- Selv om overskuddsvarmen fra et enkelt supermarked ikke kan varme en hel by, så er det en god ide å utnytte den. For kan man hente energi som tilsvarer 20 husholdningers årlige fjernvarmeforbruk, så sparer man tilsvarende bruk av brensler, sier chefkonsulent John Tang i Dansk Fjernvarme.

Faktisk vil man med utnyttelse av  spillvarmen fra supermarkeder kunne spare ca. en prosent av brenslene til fjernvarme.

Dansk Fjernvarme hedret i 2013 Superbrugsen i Skjern med Fjernvarmeprisen for nettopp å ha investert i teknologi for å sende spillvarmen ut på fjernvarmenettet. Siden dette har flere andre supermarkeder fulgt opp og gjort det samme.

Nå tar Kvickly i Odder et anlegg i bruk, mens Kvickly i Ryomgård følger opp i morgen, forteller rådgivende ingeniør Hans Baden fra Ivar Lykke Kristensen A/S. Han har vært involvert i arbeidet med mange av de eksisterende anleggene.

Generelt antas det at det i dag kjøles bort så mye overskuddsvarme at det tilsvarer mer enn det årlige fjernvarmeforbruket i Århus. Kunne denne spillvarmen utnyttes, så ville det ikke bare bety besparelser på brensler, det ville være en miljøvennlig utnyttelse av ressursene, og det ville komme fjernvarmeforbrukerne til gode.  I tillegg ville det styrke fjernvarmeselskapene, som ville få en inntekt på salg av varmen, i stedet for utgifter til å kjøle den bort, skriver Dansk Fjernvarme. 

Kilde: Norsk Fjernvarme