Både ved oppstart av nye varmeanlegg og ved gjentatt regulering av gamle anlegg ligger det betydelig gevinst å hente i redusert energiforbruk.

Nye og eldre
- Vi har sett at gevinsten etter en god og riktig innregulering i snitt kan ligge på 10 % på nye anlegg. På eldre anlegg er det ikke sjelden enda mer å hente, ofte kan vi se at energiforbruket synker med inntil 20 % etter at en ny innregulering av eldre anlegg er foretatt, sier Svein Marienborg i Varmeforeningen. Marienborg vil i regi av Varmeforeningen holde et foredrag om emnet i Bergen om to uker.

En innreguleing av varmeanlegg er helt grunnleggende for at anlegget skal fungere. Den er samtidig det som absolutt bør inngå i en sluttkontroll av alle nye anlegg.
- Den skal sikre at varme og kjøling kommer dit den skal og at dette lar seg regulere på en energieffektiv måte, det er naturligvis veldig viktig for økonomien i driften, poengterer Marienborg.

Komponenter
Første steg i innregulering handler om å eliminere luft og smuss i anleggene. Dette må bort for at vannet skal komme uhindret fram uten forstyrrende motstand. Luftlommer kan stenge deler av anlegget av for sirkulasjon. Smuss kan redusere nøyaktigheten i hårfine ventiler slik at de ikke regulerer slik de skal. Energisløsing er ofte resultatet.

- Når alt er luftet og klart er det tid for trinn for trinn to, som består i å kontrollere at alle ventiler som skal leverer vann til energitransport fungerer, dette vil si at vannmengdene stemmer med det som er prosjektert, forteller Marienborg.

Et viktig formål med innreguleringen er naturligvis å se om hver enkelt komponent fungerer slik den skal og at monteringen av det hele er gjort riktig.

- Det oppstår ikke sjelden feil, alt fra feil leverte kompontenter til feil montasje og koblinger. Krysskobling er ikke så uvanlig som mange tror, og en riktig innregulering skal finne alle feil, sier Marienborg.

Dokumentasjon
En gammel overtro går på at struping av vannet gir energisparing. Det er ikke riktig.
- Både for komfort og energisparing i det lange løp er det viktig at anlegget har kapasitet til å gjøre jobben. Det er derfor viktig å sjekke at det er sirkulasjon over alt, og at det er nok ventiler der det trengs, påpeker Marienborg.

Når det gjelder gjennomføringen av innregulering skal dette også dokumenteres, slik at tekniske personell i ettertid kan kryss-kontrollere jobben og sammenligne dette med senere målinger.

- Enkelte rørleggerfirmaer gjøre dette selv. Det kan for all del gå bra, men vi skal huske på at det er spesialbedrifter som kan dette til fingerspissene. Det er en grunn til at vi har slike fagfolk, ikke minst er det viktig at alle ventiler blir kontrollert med riktig måleapparat, dette er en nitidig pirkejobb for fagfolk som ikke gir seg før alt er i skjønneste orden, sier Marienborg.