Helt fra starten av har alle impliserte vektlagt at bygget skulle være fremtidsrettet og at en helhetlig miljøtankegang skulle ligge i bunnen av prosjektet. Det gamle bygget fra 1882 ble bevart og rustet opp, mens bygget fra 70-tallet ble revet for å gi plass til det nye og moderne kontor- og forretningsbygget. Total bygningsmasse er på ca. 20 000 kvadratmeter. Bygget var innflytningsklart på tampen av 2010.

Kompakt bygg
SpareBank 1-byggets form- og fasadeuttrykk reflekterer sterkt at dette er et energieffektivt bygg.  Bygget er kompakt uten mange volumsprang, innskjæringer eller utkraginger. Dette bidrar til å redusere mengde yttervegg og takflater. Veloverveid vindusplassering og nøktern bruk av glass, sikrer at varmetap og kjølebehov minimaliseres.

Saken fortsetter under bildet:

Eiendomssjef i SpareBank1 SMN, Jørgen Løfaldli

- Vi er godt fornøyd med resultatet. Det har blitt et velfungerende bygg og vi har altså innfridd målsettingen når det gjelder energibruk. Faktisk har vi målte resultater som er bedre enn dette og med tanke på at det gamle bygget vi hadde var et skikkelig energisluk, er vi selvsagte tilfredse med resultatene som vi har oppnådd på energisiden. Investeringene når vi vurderer levetidsbildet for bygget er gode, opplyser eiendomssjef i SpareBank1 SMN, Jørgen Løfaldli.

Målsettingen innfridd
Målsettingen var at netto beregnet energibehov for kontordelen skulle ligge på under 100 kWh/m2. Det har man klart med glans. I 2011 var målt energi  for kontordelen helt nede i 66 kWh/m2, mens det i fjor var på 77 kWh/m2. Det er foretatt noen justeringer underveis som har ført til at det målte resultatet har gått noe opp.

De avanserte tekniske løsningen som er benyttet sikrer de gode energiresultatene. Bygget har automatisk styring av temperatur, luftmengde og CO2-innhold i luft og lys – alt etter behovet som registreres. De byggetekniske løsningene, som for eksempel at kulde/varme lagres i betongen i bygningskroppen, bidrar til at SpareBank 1-bygget ligger langt under det som er vanlig energibruk i selv nye bygg.

Levert alt
Caverion har levert alle de tekniske installasjonene i dette energivennlige bygget. Direktør for Teknologi- og Utvikling i Caverion, Jens Petter Burud sier dette:

- Bygget har altså en spesiell ventilasjons- og klimaløsning, som bruker bygningskroppens evne til å absorbere overskuddsvarme i perioder med kjølebehov. Bygningskroppen kjøles ned ved å kjøre ventilasjonsanlegget om natta. Ved behov kjøres det mer uteluft på natta enn om dagen, for å kjøle betongdekket ned.

Saken fortsetter under bildet:

Direktør for Teknologi- og Utvikling i Caverion, Jens Petter Burud

Ventilasjonsanlegget er et lavtrykksanlegg med lufttilførsel i gulv i alle kontoretasjer. Dette styres etter behov og styreparametere er CO2 og temperatur. Det er faktisk målt SFP-tall på under 0,8 i dette anlegget.

Forbilde for andre
- Vi stod i prosjekteringsfasen overfor to veivalg. I ettertid er vi glade for at vi valgt akkurat denne løsningen vi har, for den viser seg å fungere godt, fastslår eiendomssjef, Jørgen Løfaldli.

Bankbygget i Trondheim har så gode målte energiresultater, at det de siste par årene har vært mange som har vært på studiebesøk for å lære og hente inspirasjon til egne bygg. Bygget brukes også som opplæringscase for energiberegninger i bygg. Som en del av undervisningen var 16 NTNU-studenter nylig på besøk i bygget som en del av undervisningen i faget Building Environmental Design and Engineering – Klimateknikk.

- Det er hyggelig at vi får oppmerksomhet og kan være et forbilde for andre, sier eiendomssjef, Jørgen Løfaldli.