Det kommunale eiendomsforetaket Omsorgsbygg har høye miljøambisjoner; å bygge nær nullenergi fra 2016, nullenergi fra 2018 og plusshus fra 2022. Også ved rehabilitering skal energibehovet kuttes drastisk.
– Vi har allerede gjennomført noen pilotprosjekter for å skaffe oss erfaring og kunnskap, fortalte Idsøe på frokostseminaret i regi av VVS-Foreningen forrige uke.

– Ikke vanskelig
Et av dem er rehabilitering av Økern sykehjem, hvor energibehovet er redusert 68 %, og 10 % av energibehovet dekkes av solstrøm.
– Solceller er ikke vanskelig – det å rehabilitere et gammelt, slitent bygg er vanskelig, fastslår Idsøe. Da solcelleanlegget ved sykehjemmet sto ferdig i 2014, var det Oslos største. Anlegget er designet for å produsere i hvert fall 94.000 kWh i året. Idsøe sjekket status rett før seminaret i forrige uke, og den viste produksjon på 78.000 kWh hittil i år. Solcelle-installasjonen ved sykehjemmet er fullfinansiert gjennom et EU-prosjekt.

Samarbeidsvillige leverandører
Omsorgsbygg er i gang med flere solcelleprosjekter, som Teglverket barnehage (nybygg) og rehabilitering av omsorgsboliger i Professor Fangensvei 2.
Ifølge Idsøe har Omsorgsbygg gode erfaringer med leverandørleddet, både i forhold til kompetanse og innsatsvilje.
– Leverandørene ønsker et større marked i Norge, og går langt i å gjøre god prosjektering og justeringer underveis i prosjekter. Det er mye velvilje for at sluttproduktet skal bli best mulig, understreker han.

Samlet i få miljøer
På rådgiversiden er bildet mer sammensatt.
– Vi opplever at kompetansen foreløpig er samlet i noen få rådgivende miljøer. Noen er helt klart store og gode på sol, mens andre aldri har vært borte i det, sier Idsøe. For en offentlig byggherre er det ikke alltid lett å få inn den beste solkompetansen i sammensatte prosjekteringsgrupper.
– Vi ønsker oss enda mer kunnskap i rådgiverleddet. Det hadde vært veldig gunstig, fastslår Idsøe.

– Kompetanse en viktig barriere
Multiconsult har kartlagt hva som hindrer bruk av solceller i Norge. De fant tre viktige barrierer, ifølge dr.ing og fagansvarlig solenergi Bjørn Thorud: Lite støtte, lite kompetanse og høye kostnader.
– Når vi spurte hvor mye det koster, visste de ikke, poengterer han. Thorud mener kompetanse er det viktigste for å få fart på solcellemarkedet.
– Jeg har sett rapporter fra rådgivende ingeniører som konkluderer at sol ikke er lønnsomt, og at det er en dårlig idé – men uten å oppgi noen tall. Det illustrerer poenget ganske godt, mener han. Kompetanse til å vurdere sol betyr ikke nødvendigvis at man må være spesialist.
– Det kan være nok at man vet når man skal spørre noen, poengterer Thorud.