– Alle er ”egoister” på sitt område, men vi kommer ikke utenom at det er en gjensidig avhengighet mellom aktørene for å få prosjektet til å flyte. Da må fagarbeiderne se ut over sin egen faggrense, sier Sigmund Aslesen i Veidekke til Forskningsrådet.

Mange aktører er involvert i en byggeprosess. Hver og en tar utgangspunkt i sitt eget fag, forteller Aslesen.

Det er denne flyten som er en av de store utfordringene Veidekke ønsker å bruke forskning for å gjøre noe med.

Aslesen leder et stort BIA-prosjekt kalt ”Involverende planlegging”.

– Vi forsøker å bruke forskning aktivt i utformingen av ny praksis, forteller han.

Økt flyt i produksjonen

Veidekke innførte ”Involverende planlegging” som arbeidsmetodikk i 2006. Dette er en metodikk som skulle gjøre planleggingen enklere, slik at det blir bedre flyt i produksjonen og mindre tapt tid.

Noen vanlige årsaker til tapt tid er manglende eller ufullstendige tegninger, manglende materialer og utstyr, feilproduksjon og venting fordi forutgående aktivitet ikke er ferdig til avtalt tid.

Mange har tatt arbeidsmetodikken i bruk. Men Veidekke sliter med å få med seg alle i metodikken. Derfor trenger de forskning som kan fortelle dem hvordan de kan gjøre det.

– Involverende planlegging er et verktøy for å planlegge og tilrettelegge byggeprosesser. Men i det verktøyet ligger det også en forståelse av hva bygging er.

Sosiale prosesser i bygging

Byggebransjen er en praktisk orientert bransje. Det sosiale perspektivet har derfor tradisjonelt havnet i bakgrunnen når man har snakket om denne bransjen. Men Veidekke ønsker å stoppe opp og spørre: Hva er det slags produksjon vi egentlig driver med?

Det er særlig de sosiale prosessene som blir forsøkt løftet fram i dette prosjektet. Men de er også opptatt av den fysiske logistikken.

– For å forstå en byggeplass som en sosial prosess, må du også ha med deg to andre perspektiver. Du må skjønne hva som skjer der og du må forstå det kommersielle aspektet ved byggeprosessen.

Han innrømmer at de har en stor utfordring i å få alle til å bruke verktøyet involverende planlegging.

Flere delprosjekter

BIA-prosjektet er delt opp i flere delprosjekter. Universitetet i Oslo er ansvarlig for et delstudium som handler om organisering og ledelse. Studiet er opptatt av hvordan næringen er organisert og hvorfor det er vanskelig å få til de endringene Veidekke ønsker med verktøyet.

Veidekke har hovedkontor i Oslo og en rekke lokale enheter ut over i hele Norge, Sverige og Danmark. Rundt 6.000 mennesker er ansatt i bedriften.

– Slik vi er organisert, er det en utfordring for oss at det blir en stor grad av variasjon med hensyn til hvordan folk bruker involverende planlegging, sier Aslesen.

Forskningsstiftelsen Fafo studerer det sosiale samspillet på byggeplassen. De vil utrede hvordan man kan få alle aktørene med på involverende planlegging.

Handelshøyskolen BI skal i et delprosjekt studere hvordan Veidekke jobber strategisk med involverende planlegging.

Les mer om Forskningsrådets program ”BrukerstyrtInnovasjonsarena”

Les mer om involverendeplanlegging hos Veidekke

Kilde: Forskningsrådet og Innodesign.no