Framtidens vannbårne energisystemer er i ferd med å finne sin form. Avanserte elkjeler tar over for oljekjeler og har en rekke nye operative spare- og styringsmuligheter. Nye viftekonvektorer utvider potensialet for vannbårne varmesystemer og kan bedre energieffektiviteten i energianlegg.

I Norge er CTC kjent for sterke tradisjoner for varmepumpeløsninger i utvalg. Under VVS-dagene på Lillestrøm kunne man i tillegg presentere en rekke nyheter.
En av disse er en ny serie elkjeler fra svenske Osby Parca, som har årelang erfaring som spesialbedrift for produksjon av elkjeler.

- Vi har de siste årene solgt et rekordstort antall av elkjeler. Den passer ypperlig som spisslast, sier Einar Torset i CTC.[/caption]

- I CTC har vi mange år drevet med oljefyrer, nå er på vei ut. CTC har en søsterbedrift i Sverige som har lange tradisjoner med elkjeler. Vi har de siste årene solgt et rekordstort antall av elkjeler derfra, og i januar neste år kommer de med en enda smartere versjon. Den har egentlig alle muligheter, ja den går så langt som å være tilrettelagt for tariffstyring, forteller Einar Torset ved CTC.

Styring er nøkkelen
En ny og viktig egenskap med el-kjelen er at den snakker med alle styresystemer, som SD, CANbus, RS485, ethernet og andre, ved siden av å ha en ny brukervennlig digital styreflate.
- En elkjele skal ikke sette igang før det er nødvendig, og den skal gi akkurat den varmen som trengs. Her har vi en arbeidshest som gjør som den blir bedt om. Smart styring og trinnvis kjøring er nøkkelen til energisparing, sier Torset.

Ved siden av de operative egenskapene er den også sikrere og mer beskyttet, med systemer som varsler og sikrer mot overoppheting, lekkasjer etc.
- Den er dynamisk og avansert, og er perfekt å bruke til spisslast når varmepumpene ikke arbeider effektivt, jeg tenker særlig når det blir skikkelig kaldt. Men også når det ellers trengs, som i kombinasjon med biovarme, solvarme eller annet. Den er alle varmesystemers bestevenn. Den trår til når det trengs, sier Torset.

Elkjelene finnes i første omgang i effektområdet 36-498 kW.

Viftekonvektorer for ny standard
Varmepumper og vannbåren varme er fortsatt kostnadseffektivt i mange nye byggeprosjekter, og kan faktisk installeres i eksisterende boliger med minimale inngrep i konstruksjonen, dette kan nå foregå på en bedre måte ved hjelp av viftekonvektorer.

Torstein Melbye viser frem en viftekonvektor som passer pent inn i hvilket som helst hjem.[/caption]

- Enkelte tror at gulvvarme er den eneste løsningen for lavtemperatur systemer som varmepumper, men det finnes flere gode løsninger for å distribuere varmen.
Viftekonvektorer er et godt og kostnadseffektivt alternativ her. Vår SmartRad viftekonvektor tilbyr en slik mulighet uten begrensningene som er forbundet med f.eks over-dimensjonerte radiatorer, sier Torstein Melbye hos CTC.

SmartRad setter ifølge Melbye nye standarder, og åpner nye muligheter for hvordan man kan tenke oppvarming. Den gir rask respons, har nøyaktig måling- og kontroll av romtemperaturen, har flott design og er utformet for å jobbe mot moderne, fornybare energisystemer som f.eks. varmepumper.

Lavere temperatur
Siden konvektoren har vifte vil den fungere ved lave temperatur på vannet, og med et mindre vannforbruk enn vanlige radiatorsystemer.
Dette har flere fordeler, og ikke minst får dette den til å matche varmepumper svært bra.

Varmepumper driftes mest effektivt ved lave temperaturer på vannet, og SmartRad er utformet spesielt med tanke på dette.
- SmartRad gir svært gode nivåer på avgitt varme på temperaturer som normalt er assosiert med gulvvarme (ca 40°C), poengterer Melbye.

Lave temperaturer maksimerer dessuten varmepumpens COP (varmefaktor) og reduserer driftskostnadene. SmartRad kan like gjerne brukes sammen med gulvvarme, alt driftes på de samme temperaturnivåene.
- SmartRad er ikke begrenset til kun varmepumpedrift, men kan driftes mot vanntemperaturer fra 30-80°C, noe som er et bredere spenn enn de fleste andre varmeavgivere, forteller Melbye.

Varmen spres bedre
SmartRad kan ifølge Melbye også kjøres mot en rekke andre varmekilder, som f.eks bio- og gasskjeler.
- Når den brukes med kondenserende kjeler, vil den høye graden av varmeavgiving på 55°C vanntemperatur gi mer effektiv drift i kondenserende modus, og den vil kun gi en mer optimal drift enn mot konvensjonelle radiatorer på høyere temperaturer.

At SmartRad utnytter vifte-assistert konveksjon gir fordelen av en jevn distribusjon av varmluft gjennom rommet.

Tradisjonelle radiatorer varmer rommet mer ujevnt, og har en tendens til å avgi kaldere luft på lavere nivåer. Her kan man få ytterligere energibesparelser siden rommet føles mer komfortabelt på lavere temperaturer. En ekstra fordel med SmartRad er fleksibel rørtilkobling, enten til venstre- eller høyre, og også ”usynlig” rørtilkobling gjennom veggen, noe som gir fleksibilitet og som er spesielt viktig ved oppussing av eldre anlegg.