Virke la onsdag fram sin rapport "ROT-fradrag -Et effektivt virkemiddel mot svart arbeid", hvor funnene ble presentert av  bransjeanalytiker Iman Winkelman. Prognosesenteret tallfestet ROT-markedet, og Fellesforbundet presenterte løsninger for å sikre seriøsitet i bygg- og anleggsbransjen. Avslutningsvis gjennomgikk Pia Blank Thörnroos fra Skatteverket de svenske erfaringene etter at ROT-fradraget ble innført i Sverige i 2008.

Iman Winkelman, Siviløkonom og bransjeanalytiker i Hovedorganisasjonen Virke hadde tittelen Skattefradrag mot svart arbeid i byggenæringen på sitt innlegg.

-Hva vet vi om omfanget av svart arbeid? åpnet han med og viste til noen tall fra undersøkelser. 24 prosent av de spurte oppgir at de har kjøpt svart arbeidskraft. 67 prosent sier at de kjenner en eller flere som har fått utført svart arbeid.

Han gikk videre med hva myndighetene identifiserer, nemlig at Skattekrimenheten har siden 2009 avslørt 46 kriminelle nettverk, som skjuler svart omsetning via fiktive fakturaer. Av 886 millioner kroner i unndratt omsetning, var 495 millioner svart lønn.

Så viste han til hva media avslører:
«Gransket for svart arbeid mens de pusset opp for Skattedirektoratet» fra Aftenposten, 27.mars 2014.

Og endelig: Internasjonale undersøkelser forteller at 11 prosent av EUs innbyggere oppgir at de har god grunn til å tro at involverer svart arbeid. Det er først og fremst reparasjoner i hjemmet og rehabiliteringstjenester som anskaffes svart.

-I følge en undersøkelse har  30 prosent av husholdningene konkrete planer om å gjennomføre innvendig oppussing de neste 12 månedene. Antar vi at 10 prosent av husholdningene som planlegger å pusse opp, kjøper svarte rot-tjenester tilsvarer dette en årlig etterspørsel i det svarte rot-markedet på nærmere 68 000 oppdrag, sa han.

-Dersom andelen som kjøper svarte tjenester øker til 20 prosent, og vi holder fast ved at det er 30 prosent som pusser opp, øker etterspørselen i det svarte rot-markedet til 135 528 oppdrag hvert eneste år. Skatte- og avgiftsunndragelsene knyttet til svart arbeid medfører et årlig inntektstap for staten på minst 70 milliarder kroner. En vesentlig del av de tapte skatte- og avgiftsinntektene knytter seg til svart arbeid i byggenæringen, sa Winkelman.

Han viste til at Norge er et av de landene som kommer høyest opp på AT Kearneys oversikt over hvilke land der svart arbeid er mest utbredt, målt etter den svarte økonomiens andel av den samlede økonomien.

-For 70 milliarder kroner kunne vi ha tredoblet statens bevilgninger til vegbygging, bygget åtte sykehusbygg på størrelse med Ahus og fjernet formueskatten fem ganger, sa han.

Videre påpekte han at svart arbeid brukes som konkurransefortrinn for å vinne oppdrag.

-Dette skaper konkurransevridning i disfavør av de seriøse virksomhetene, fastslo Iman Winkelman.

Han mente at svart arbeid medfører redusert rekruttering til viktige yrkesgrupper det er
stort kompetansebehov for.

-Svart arbeid reduserer tilliten til byggenæringen og gjør byggenæringen til et politisk «problembarn», sa han.

-Spesielt rot-markedet er utsatt for svart arbeid fordi det er lave barrierer for etablering og et stort markedspotensial. Samtidig er det liten oppdagelsesrisiko.

-Derfor må regjeringen bruke alle verktøy i kampen mot svart arbeid, slik som juridiske sanksjoner, økonomiske sanksjoner, kontrolltiltak og tilsyn og holdningskampanjer.

Han mente at en mulig utforming av et skattefradrag mot svart arbeid er å få til godkjente bedrifter med merkeordning og at disse kobles opp mot revisorgodkjenning eller lignende.

- Vi fikk tydelige signaler fra statsminister Erna Solberg i Høyres landsmøtetale tidligere i år, sa han, og er spent på hva som kan komme av forslag i statsbudsjettet som legges frem 8.oktober.

Forbundssekretær Halvor Langseth fra Fellesforbundet hadde også innlegg på frokostmøtet.

Han sa at et fradrag for investeringer i ENØK skal stimulere til ytterligere tiltak for energieffektivisering i hjemmet, mens et rot-fradrag kan være et tiltak for å begrense bruken av svart arbeid i byggebransjen.

Pia Blank Thörnroos fra Skatteverket i Sverige viste til at der ble rot-fradrag innført i desember 2008. 66 000 bedrifter som har utført såkalt rot-arbeid har fått utbetalt 14,6 milliarder svenske kroner.

-998 000 personer har i samme periode kjøpt rot-arbeid, sa hun.

Det er ikke gjort noen offisielle undersøkelser i Sverige om effektene av fradrag på skatten, men det er tydelig at både etterspørselen av hvite tjenester og innberettelsen av inntekter har økt.

Hele PDF-rapporten på 56 sider kan hentes her...