I rapporten Gemensamt elcertifikatsystem med Norge analyseres effekten av en mulig felles norsk-svensk el-sertifikatmarked. Ifølge Energimyndigheten, vil et felles el-sertifikatmarked med Norge bli positivt for el-sertifikatets funksjon.

- De fornybare ressursene brukes mer effektivt om tillatelse til handel med sertifikater mellom land, sier Roger Østberg, prosjektleder.

- Vi får også et mer effektivt marked med større likviditet. Et større marked kan være mer interessant å investere i, og vi anslår at strømkundene får mindre risiko for høye priser.

Energimyndigheten har gjort modellering for å se fordelingen av typer produksjon mellom landene i et felles system. Beregninger viser at landbasert vindkraft kan utgjøre mer enn halvparten av økningen i elektrisitetsforbruket i et svensk-norsk system. Økningen er forventet å være jevnt fordelt mellom de to landene, men det er til syvende og sist markedet som vil avgjøre hvor vindkraft er bygd.

- Våre modellberegninger viser også at et felles system tilbyr økt vannkraft spesielt i Norge. I Sverige øker bioenergien, sier sier Catherine Jacobson, Project Manager.

I rapporten Regelförenkling kommer Energimyndigheten med et forslag til endringer i loven om el-sertifikater, samt forskrifter. Målet er å gi større åpenhet i regelverket og redusere de administrative kostnadene for bedrifter og andre interessenter. En av de foreslåtte endringene er at kvoteplikten for enkelte mindre produsenter blir fjernet.

- Vi foreslår en endring av store vannkraftanlegg. Endringen vil gjelde når det gamle anleggetblir revet og erstattet med et nytt anlegg. Tidligere har anlegget fått el-sertifikat for all el det nye anlegget har produsert. Vi foreslår at el-sertifikater gis kun for økningen i produksjonen, sier prosjektleder Jenny Johansson.


Hent rapporten Gemensamt elcertifikatsystem med Norge
Hent rapporten Regelförenkling