I praksis blir det ofte opp til rådgivere selv å definere arbeidsomfang, ytelse og ansvarsroller i byggeprosjekter, ifølge Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). Derfor har deres ekspertgruppe for tekniske installasjoner utarbeidet nye veiledere, en for rådgivende ingeniør VVS (RIV) og en for rådgivende ingeniør elektro (RIE).
– Dette kan hjelpe oppdragsgiver og oss rådgivere å få en felles forståelse av vår leveranse i prosjekter, forklarer Roar Smelhus, leder i ekspertgruppa og til daglig markedsdirektør i Hjellnes Consult. Smelhus presenterte forslaget sammen med seksjonsleder Janne Grindheim fra Norconsult under ekspertgruppas årlige vårmøte.

Normale ytelser for ulike faser
Veilederne definerer normale ytelser fra RIV/RIE i henholdsvis byggherrestyrte entrepriser og totalentrepriser for ulike prosjektfaser: Fra programmering, skisseprosjekt og forprosjekt til byggefase, ferdigstillelse og garantiperiode/driftsfase. For hver fase angir veilederne:
• Mål for fasen, inkludert de viktigste utfordringene for RIV/RIE.
• Analyser og beregninger som skal gjennomføres, for eksempel fastsette kjølebehov og plassering av split-enheter og andre kjølemaskiner (Forprosjektfase).
• Konkrete leveranser fra fasen; type dokument og hva det skal inneholde. For eksempel notat om varme- og kjøleanlegg, 3D/2D-tegninger som viser plassering av teknisk rom, hovedføringer vertikalt og horisontalt (Skisseprosjektfase).
• Avklaringer og grensesnitt mot tilstøtende fagområder. For eksempel kommunisere eventuelle endringer i plassbehov for alle tekniske rom, verifisere vekter av tungt VVS-utstyr. ( Detaljprosjektfase for delte entrepriser).

– Dekker viktig behov
Ekspertgruppa for tekniske installasjoner innhenter nå innspill til veilederne. Ole Larmerud, konsulent i bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge, er en av dem som har gått gjennom forslagene til ytelsesbeskrivelser. Han fastslår at det er stort behov for å beskrive hvem som skal gjøre hva.
– Mange av våre bedrifter får problemer når de må engasjere rådgivere; ikke alle har kultur eller kvalitetssikring for det. Jeg synes forslaget dere kommer med, rydder opp i veldig mye av det, sa han på vårmøtet forrige uke.

Viktige standarder må framheves
Samtidig etterlyser Larmerud mer om to viktige standarder for prosjekteringsoppdrag; NS 8401 og NS 8402.
– De legger grunnlaget for avtalene, så dere kan ta med litt om disse, på forståelig norsk, mener Larmerud. Ansvarsfordeling for rådgiver og de som står rundt er ofte ullent, men Larmerud mener de nye veilederne også rydder opp i dette.

Ønsker flere innspill
– Hvis noen ønsker å lese veilederne og kommentere, kan de ta kontakt med RIF, sier Smelhus. En e-post til utviklingssjef@rif.no er alt som skal til. Veilederne er ute på høring med frist 17.05.
– Vi ønsker å få ut første versjon før sommerferien. Det kommer garantert revisjoner, men vi vil begynne å bruke den så fort som mulig, opplyser Smelhus.