For eiere av eksisterende boliger er det i støtteordningene til varmeløsninger satt spesielt fokus på utfasing av oljekjeler, og på nye alternative varmeløsninger.

- I tillegg er det mulig å søke støtte dersom en ønsker å etablere vannbåren varmedistribusjon og utfasing av direktevirkende elektrisk oppvarming. For varmeanlegg i nye boliger kan det søkes støtte til solfangeranlegg og varmestyrings-system, sier energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enovas Svartjeneste Enova Svarer.

Støtteprogram for eksisterende boliger;
- Støtte til energirådgivning
- Støtte til oppgradering av bolig
- Støtte til utfasing av oljekjel
- Støtte til omlegging av elektrisk oppvarming
- Støtte til solfanger
- Støtte til varmestyringssystem

- Støtteprogram for nye boliger;
- Støtte til solfanger
- Støtte til varmestyringssystem
- Støtte til passivhus og lavenergibolig privat

Enova har i tillegg til støtteprogrammer for fornybare varmeløsninger og varmestyringsanlegg, også støtteordninger for private boligeiere som ønsker å rehabilitere eksisterende bolig eller bygge ny bolig i lavenergi/passivhusnivå. Det er her også mulig å søke støtte for bruk av energirådgiver.

- Boligsameier, borettslag og kommersielle aktører må søke støtte gjennom program for "Støtte til eksisterende bygg" eller «Støtte til varmesentraler» som er innrettet mot større og/eller profesjonelle aktører, forteller Stokvik.

Støtte til utfasing av oljekjel
Enova gir økonomisk støtte til omlegging fra oljefyring til fornybar vannbåren oppvarming. Tiltaket retter seg mot eksisterende boliger i Norge hvor oppvarming i hovedsak er basert på oljefyring. Støtten gis til privatpersoner som er juridisk eier av bolig, står som tiltakshaver og tar investeringene for omleggingen.

-Tilskudd kan gis til installasjon av fornybar varmeløsning for helårsdrift i kombinasjon med fjerning av oljekjel. Eksempler her er vedkjel, pelletskjel, ved- og pelletskaminer med vannkappe, luft- til vann-varmepumpe og væske- til vann- varmepumpe, sier Stokvik.

Oljekjeler kan også ombygges til for eksempel bruk av bioolje. Ombygging av kjeler er imidlertid ikke omfattet av støtteordningen. Søker må ha mottatt tilsagn om støtte fra Enova før tiltaket kan påbegynnes.

- Tiltaket kan kombineres med øvrige tiltak i program rettet mot privatpersoner. Man kan få dekket inntil 20 prosent av dokumentert totalkostnad, inkl. mva., og maksimalt støttebeløp per søknad er kr. 25.000,-

Støtte til omlegging av elektrisk oppvarming
Støtten til de som vil legge om fra elektrisk oppvarming til fornybar vannbåren oppvarming, er todelt. Både boliger med vannbåren varme, og boliger uten vannbårne varme kan søke støtte.

- Dersom det ikke er etablert vannbåren varme og boligeier ønsker å etablere et vannbårent distribusjonssystem for oppvarming er maksimal støttesats økt fra 10 000 til 25 000 kroner, påpeker Stokvik. 

I følge Stokvik er målsettingen med økt støtte å bidra til fornybare og fleksible varmeløsninger i norske boliger. Samtidig ønsker Enova å bidra til større bruk av teknologisk modne, men markedsmessig umodne boligkomponenter med stort energipotensiale.

- Tilbudet retter seg altså mot eksisterende boliger i Norge hvor oppvarming i hovedsak er basert på elektrisitet, sier Stokvik.

Støtten er todelt avhengig av de tiltak som må gjennomføres:

A – bolig med vannbåren varme: For etablering av ny fornybar varmekilde til erstatning for elektrisk oppvarming gis det inntil 20 prosent støtte på dokumenterte totalkostnader inkludert merverdiavgift. Maksimalt støttebeløp er på 10 000 kroner.

B – bolig uten vannbåren varme: Enova gir støtte på inntil 20 prosent ved etablering av ny fornybar varmekilde som erstatter elektrisk oppvarming. I kombinasjon med nytt fordelingssystem for vannbåren varme, gis støtte på inntil 20 % av dokumenterte totalkostnader inkl. mva., oppad begrenset til kr. 20.000,- Ny bereder for tappevann koplet til den fornybare varmekilden kan tas med i kostnadsgrunnlaget.

- Eksempler fornybare varmekilder du kan få støtte til er vedkjel, pelletskjel, ved- og pelletskaminer med vannkappe, luft/ vann-varmepumpe og væske/vann-varmepumpe. Her er det viktig å merke seg at varmeanleggene skal være egnet for helårsdrift, sier Stokvik.

Støtte i dette programmet kan kombineres med øvrige tiltak i støtte-programmer rettet mot privatpersoner. Arbeidene skal utføres av fagpersoner, og sluttrapportering og dokumentasjon på gjennomføring av tiltak skal sendes inn innen 12 måneder etter dato for tilsagn.

For at tiltaket skal være støtteberettiget skal tiltaket omfatte en vesentlig del av energibruk til romoppvarming og tappevann. For at dette skal anses som tilfredsstilt (gjelder både A – bolig med vannbåren varme, og B – bolig uten vannbåren varme), stilles følgende krav som dokumenteres av valgt leverandør:

- Fordelingssystemet for vannbåren varme skal fordele varme til minimum 50 prosent av oppvarmet bruksareal (BRA) i henhold til definisjoner i NS 3940 og NS 3031.
- Minimum 40 prosent av årlig netto varmebehov skal dekkes med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet eller fossile brensler (tilsvarer krav i TEK 10).

Støtteberettigede varmeanlegg for nye boliger
Mulighet for støtte fra Enova til installasjon av solfangeranlegg og sentralt varmestyringssystem gjelder både for eiere av eksisterende boliger og eiere av nye boliger.

- Til private boligeiere gis det økonomisk støtte til etablering av solfangeranlegg for romoppvarming og oppvarming av tappevann. Det kan gis støtte til solfangerløsninger alene, eller i kombinasjon med andre fornybare energikilder. Solfangerløsningen skal være integrert med boligens totalløsning for oppvarming av tappevann og eventuelt løsning for romoppvarming, sier Stokvik.

Husk kommunen
For etablering av solfangeranlegg gis det støtte på inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader inkludert merverdiavgift. Maksimalt støttebeløp er på 10 000. Tiltaket kan kombineres med andre tiltak i støtteprogrammer rettet mot privatpersoner.

- Før installasjon av solfanger bør boligeier kontakte egen kommune for å få avklart lokale krav til melding av utvendige løsninger. Ved valg og plassering av utvendige paneler bør en vektlegge det visuelle uttrykket, samtidig som en ivaretar energi- og byggetekniske forhold, påpeker Stokvik.

Sentralt varmestyringssystem
For private boligeiere gis det også økonomisk støtte for å etablere sentralt varmestyringssystem i boligen. Det kan gis støtte med inntil 35 prosent av dokumenterte kostnader inkludert merverdiavgift. Maksimalt støttebeløp er på 4000 kroner. Også dette tiltaket kan kombineres med andre tiltak i støtteprogram rettet mot privatpersoner.

Styringssystemet skal tilfredsstille følgende kriterier:
- Sentralt varmestyringssystem for strøm eller vannbaserte oppvarmingsløsninger
- Styringssystemet må kunne håndtere minst tre temperatursoner, uavhengig av hverandre
- Innstillinger skal ikke annulleres ved strømbrudd eller spenningsfall

Det er utviklet kjøpsveiledere for anskaffelse av fornybare varmeløsninger og varmestyringssystem som kan lastes ned fra denne siden;
www.enova.no/om-enova/publikasjonssenter/291/0/
Søknad om støtte i Enovas programmer legges inn fra Enovas hjemmeside:
www.enova.no  - finansiering – (velg privat eller næring)