- Målet har vært å analysere potensialet ved spillvarmeanlegget som leverer forvarmet tappevann til flere sykehusbygninger, skriver Renate Ekehaug Aasen i sin masteroppgave, som nylig ble kåret til den beste masteroppgaven innen fagområdet VVS, energi og miljøteknikk ved NTNU i 2013.

Den 29. april ble prisutdelingen for beste masteroppgave innen fagområdet VVS, energi og miljøteknikk avholdt.  Prisutdelingen var relevant for studenter som leverte masteroppgave innen hovedprofil: Energiforsyning og klimatisering av bygninger.
Aktuelle kandidater var studenter som leverte sin masteroppgave fram til september 2013, og fikk karakter A på oppgaven. Prisen deles ut av VVS Stiftelsen og består av diploma og et beløp på 20 000 kr.

Tittel på oppgaven er: Vurdering og utnyttelse av spillvarme i sykehus generert fra kjølemaskiner: Potensialet ved spillvarmeutnyttelse på Akutten og Hjerte-lunge-senteret, St Olavs Hospital. Veileder til kandidaten var Natasa Nord. 

Sykehus er energikrevende bygg. Nye sykehus i Norge bruker 400-500 kWh per kvadratmeter per år og er dermed rene energisluk. Renate Ekehaug Aasen, som nå jobber i Cowi i Bergen, skriver i oppgavens sammendrag:

- Sykehus er energikrevende bygg. Nye sykehus i Norge bruker 400-500 kWh/m2 år og er energisluk. Dette er komplekse bygninger med samtidig behov for varme og kjøling. For å redusere energiforbruket er det viktig å optimalisere den termiske energiflyten og utnytte varmeoverskuddet som oppstår. Akutten- og Hjerte-Lunge-senteret på St. Olavs Hospital er et stort og energikrevende sykehusbygg med mange viktige funksjoner. Målet har vært å analysere potensialet ved spillvarmeanlegget som leverer forvarmet tappevann til flere sykehusbygninger. Anlegget utnytter kondensatorvarme fra flere kjølemaskiner og det er i dag ukjent hvor mye spillvarme som genereres og hvordan varmen utnyttes. Rapporten tar også for seg egenskaper ved spillvarmen som genereres, planlagt utbygging av anlegget og den økonomiske gevinsten i form av redusert fjernvarme- og fjernkjølingskostnader. Grunnet lite instrumentering av kjølemaskiner og spillvarmeanlegg er det utviklet matematiske modeller og alternative metoder for å beregne energiflyten i systemene. Måledata er hentet fra SD-anlegg og energiforsyningsanlegg. I tillegg er det utført vann-, trykk- og temperaturmålinger under drift. Metodikk og resultater er delt opp i tre matematiske modeller:
Modell 1 Varmeeffekt basert på vannmålinger og temperaturlogg
Modell 2 Varmeeffekt basert på målere forbruksvann
Modell 3 Varmeeffekt basert på spillvarmekilder.

Rapporten tar for seg egenskaper ved spillvarmen som genereres, planlagt utbygging av anlegget og den økonomiske gevinsten i form av redusert fjernvarme- og fjernkjølingskostnader. Grunnet lite instrumentering av kjølemaskiner og spillvarmeanlegg er det utviklet matematiske modeller og alternative metoder for å beregne energiflyten i systemene.

Last ned hele masteroppgaven her