GK foretok en gjennomgang av anleggene og foreslo en del tiltak for å redusere energibruket, uten å forringe inneklimaet i bygget. GK foreslo å bytte ut varmegjenvinnerne i bygget til roterende gjenvinnere med vesentlig bedre virkningsgrad enn de eksisterende. I tillegg ble det foreslått å skifte ut viftene i bygget med mer energieffektive vifter. Disse gjør den samme jobben med vesentlig mindre energibruk. I forslaget fra GK forelå det også beregninger på forventede energibesparelser.

Regionsjef Teknisk for Sør-Vestlandet i Entra, Odmund Fintland forteller at forslaget fra GK var meget interessant. Beregningene av besparelser i forhold til investering førte til at Entra tok dette opp med sin leietaker - Fylkesmannen i Hordaland. Mot en mindre justering av leien ble det enighet om at Entra tok investeringen mens besparelsene som en oppnådde ville tilfalle leietaker i form av lavere energiutgifter – hvert år - fremover.

 -Vi fikk forsikringer fra GK om at vi ville oppnå de beregnede besparelsene.» - forteller Fintland – «og da var vi i gang.

Det var en omfattende jobb med demontering av eksisterende varmegjenvinnere og innheising, samt montering av nye. Prosjektleder Guttorm Dale fra GK forteller at det var utfordrende å finne praktiske løsninger – samtidig som bygget var i drift. Med god planlegging og forberedelser klarte GK å gjennomføre dette med kun en ukes stopp pr system. Gammelt utstyr ble demontert og uttransportert, nytt utstyr heist inn og montert på plass og  kanaler, rør og elektroinstallasjoner ble  gjennomført i løpet av en uke.

Entra registrerer at energiforbruket og energiregningene er vesentlig lavere enn tidligere år. Etter noen måneders drift er det registrert i overkant av 20 % reduksjon i utetemperaturkorrigert  energiforbruk sammenlignet med tidligere år. De faktiske besparelsene stemmer godt overens med det som var beregnet. Investeringen forventes å være innspart i løpet av få år. 

Etter at tiltakene nå er gjennomført har bygget fått nytt energimerke. Opprinnelig energimerke var E. Etter gjennomførte tiltak har bygget gått opp to klasser til lysegrønn energimerke C.

Entra Eiendom har en strategisk beslutning om å bli «bransjens ledende på miljø». Lavest mulig energibruk er en viktig del av denne målsettingen.

GK har en tilsvarende visjon - «for et bedre miljø».

Tiltak som er gjennomført på Kaigaten er med og bidrar til at både Entra og GK jobber mot sine målsettinger.

Artikkelen er hentet fra GK Norge sin hjemmeside.