- Bortsett fra Møre og Romsdal hvor man har hatt en intern konkurranse om hvem som skulle representere fylket, er de tre andre lærlingene plukket ut av de lokale opplæringskontorene i fylket. Fellestrekket for alle er at de har utmerket seg som ivrige og dyktige rørleggere. Vanligvis er det fem kandidater under yrkes NM, men vi har ikke plass til flere enn fire på standen under Bygg Reis Deg, påpeker Martinsen.

Årets lærlingkandidater som skal i ilden fra tirsdag 15.oktober til søndag 20.oktober er:
Dan-Michael Rieber Riise fra F. Jørgensen AS i Halden, Christian Christensen fra Vinjevoll Rør AS i Ørsta, Martin Gulstad Andersen fra Wislan Rør AS på Sofiemyr, og Morten Nygaard Hedlund fra Arne Aulie AS i Auli.

Krever innsikt og presisjon
Svenneprøven og knivingen om Norgesmestertittelen blir en lang maraton for de unge gutta. Det skal jobbes i hele 39 timer inkludert teoriseksjoner med spørsmål underveis, hvor de må vise forståelse for anlegget, systemer, mål og funksjon av løsninger de monterer.

- Alle fire skal avlegge svenneprøve, og for å oppfylle bransjekrav og forskrifter, starter kandidatene tirsdag 15. oktober med en gjennomføringsplan. I tillegg til svenneprøve, skal det kåres en Norgesmester. Forskjellen på NM og svenneprøven, er at til NM kreves det at oppgaven utføres etter en nøyaktig målsetting som er oppgitt i oppgaven, sier Martinsen.

Christian Christensen, Vinjevoll Rør AS, Ørsta
Dan-Michael Rieber Riise: F.Jørgensen AS, Halden

- Ellers følges de samme krav som til svenneprøven, der det først og fremst kreves at utførelsen skal være salgbar, funksjonell og sikker. Alle får samme oppgave som er godkjent av respektive fylke og opplæringskontor.

Kjente fjes i dommerpanelet
For å kåre årets Norgesmester er det to dommere som kommer til å følge kandidatene hele veien. I år vil Helge Andersen, daglig leder i Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Oslo, og fagkonsulent Are Skaar Nielsen i NRL, være de som skal avgjøre hvem som er dyktigst og fortjener å titulere seg som Norgesmester. Når det gjelder godkjennelsen av svenneprøven vil prøvenemnda i Akershus fylkeskommune ha hovedansvaret.

Slår på stortromma i år – NRL 100 år
NRL vil under Bygg Reis Deg rigge til en stand på hele 250 kvadratmeter som skal huse konkurransen og svenneprøven, samt en stor utstilling som skal vise rørfaget gjennom de siste 100 år.

- Vi ønsker å gjenspeile rørleggerfaget fra gamle dager og frem til i dag, og vil under messen vise frem gamle rørsystemer, verktøy som er blitt brukt før i tiden, en gammel T-Ford. Det skal illustrere historien, og vil sette et verdig punktum for vårt 100-års jubileum i 2013, forteller kurs- og kompetanse konsulent i NRL, Ingebjørg Martinsen.

Morten Nygaard Hedlund, Arne Aulie AS, Aulie

Martin Gulstad Andersen, Wislan Rør AS, Sofiemyr

Svenneprøven vil bli utdelt under messens siste dag med en høytidlig tilstelning.

NRL vil bli å finne på stand: B01-08/11/12.