Disse fungerer også som en referansegruppe i prosjektet.

- Vi skal gjennomføre en studie som finner frem og dokumenterer enkle, rimelige, effektive og fleksible løsninger for vannbåren termisk energi som er egnet for bruk i norske bygg med lavt energibehov.  Vannbåren varme er under press fra enkelte markedsaktører, og det er fremsatt påstander om at det er dyrt og at det mangler kompetanse i alle ledd. Forslaget til ny TEK15 åpner for økt bruk av direktevirkende elektrisk oppvarming, sier Vidar Havellen, fagspesialist kulde- og varmeteknikk, Seksjon Energidesign og –analyse i Norconsult.

-Samtidig er det slik at vannbåren varme og kjøling per i dag er helt nødvendige teknologier for å nå målsetningen om nullenergibygg i 2020. Det er derfor viktig å finne frem til og dokumentere løsninger som øker bruken av og gir bedre og mer energieffektive vannbårne anlegg.

Prosjektet inviterer hele VVS-bransjen til å komme med innspill på kostnadseffektive og energieffektive (vannbårne) løsninger som egner seg i bruk i lavenergi/passivhus og andre bygninger med lavt energibehov til oppvarming. Det stilles krav til at anleggene er i drift og at det foreligger brukererfaringer. Det må også være mulig å dra til anlegget på befaring.

- Det forutsettes at aktuelle løsninger er installert i bygninger med lavt energibehov. Det vil si lavenergi, passivhus, bygninger med energimerke grønn B, gul A eller grønn A. Løsninger i TEK 10-bygninger kan også være relevante. Det søkes systemer i bygningskategoriene skole, barnehage, småhus, kontor, boligblokk, sykehjem eller hotell, sier Havellen.

Havellen påpeker også at det er en forutsetning at løsningene kan gjøres åpent tilgjengelige for alle. Det vil si at det ikke er rettigheter til systemløsninger eller andre patenter som hindrer fri bruk. Løsningene må kunne installeres av rørleggere, eventuelt etter nødvendig opplæring på det aktuelle systemet.

Gode løsninger som har interesse for oppdraget, skal presenteres gjennom tilgjengelige kanaler for alle i bransjen. Det er også mulig å tipse om dokumenterbare anlegg og systemløsninger i andre land.

Havellen forteller at de som ønsker å komme med innspill til studiet, kan sende kontaktinformasjon og informasjon om anlegget til:  enklere-varme@norconsult.com eller ta kontakt med Norconsult AS ved Vidar Havellen (tlf. 45 40 48 77) eller Arne Pihl Bordi (tlf. 45 40 48 74).

Man ønsker innspill innen 15. oktober 2015.