- Dette må du forklare nærmere, Bjørn Holm!

Bjørn Holm, unødvendig med presentasjon av ham som person innen eiendomsbransjen, men for andre er det greit å vite at han er direktør for utvikling i selskapet som favner det meste av Aker Brygge, Skøyen og Nydalen i Oslo, samt Stavanger.

-På Aker Brygge har vi 100 000 kvadratmeter fordelt på ni eiendommer. Men også flere eiendommer ellers i Oslo. Det helt siste som er skjedd er et bygg i Verkstedveien 1 på Skøyen, Monier-bygget på 30 000 kvadratmeter. Skøyen er et område i sterk utvikling med etablering av både boliger, kontorer og øvrig næringsvirksomhet. Dette bygget er under sertifisering til BREEAM Excellent og har energimerke A.

Det andre er  Bryggegata 9, også kalt Administrasjonsbygget og Snekkerbygget. Hit flyttet Norwegian Property inn i midten av august i år. Her ligger vi an til å oppnå BREEAM Very Good, sier Bjørn Holm.

På Aker Brygge er det en helt ny energisentral på plass som fungerer sammen med en noe eldre sentral. Begge baserer seg på sjøvann, noe Bjørn Holm påpeker er helt naturlig, i og med at Aker Brygge har mer enn nok vann å forsyne seg fra, helt innerst i Oslofjorden.

-All bebyggelse på Aker Brygge er knyttet til disse energisentralene. Også bygg som ikke eies av Norwegian Property, forteller Holm.

Morten Stener Hansen, eiendomssjef og ansvarlig for energieffektiviserig hos Norwegian Property legger til at på Aker Brygge er de fleste næringsbygg eiet av nettopp Norwegian Property, pluss at selskapet eier hele utearealet.

Han forteller at det er bygget sykkelparkering innendørs, et garderobeanlegg, vask- og serviceanlegg for tohjulinger og ladning for elbil. Norwegian Property har også bildeleordning, man kan booke både bil og elsykkel.

-Med andre ord, mener Stener Hansen, Aker Brygge har helt moderne anlegg med alle fasiliteter.

Han forteller også at det er mellom 12 og 15 millioner mennesker som besøker Aker Brygge i løpet av et år. Dette setter avfallshåndtering på store prøver, og særlig når kildesorteringen er lite utviklet. En utfordring han sender videre til Oslo kommune som han synes ikke har lagt så mye til rette for dette.

-Vi tok hele løsningen selv, og har løftet kildesorteringen fra 5-6 prosent til 40 prosent.

Selv dette er for dårlig i følge Stener Hansen. Han viser til at mange eiendommer sorterer mellom 60 og 80 prosent. Det er fortsatt en jobb å gjøre på dette området.

Et annet område både han og Bjørn Holm er opptatt av er vannforbruk.

-Reduksjon av vannforbruket er det lite fokus på i Norge. Vi har nok av det. Men alt blir jo kloakk og overvann, påpeker Holm.

-Jo mindre vi forbruker, jo mindre skal ut.

Han gjør et poeng ved at Norwegian Property oppfordrer alle leietakere til å tenke redusert vannforbruk, og er det noen som trenger hjelp til dette eller andre enøktiltak, så ta kontakt, sier han.

Til sammen i Oslo og Stavanger har Norwegian Property 39 eiendommer. Her er det gjort enøkanalyse på samtlige. – Vi gjør tiltak der vi ser det er behov for forbedring, sier Stener Hansen. Særlig når nye leietakere skal inn, kan det være aktuelt å gjøre en del grep rundt belysning, varmestyring, ut med elektrisitet og inn med vannbåren varme.

Alt dette gjøres fortløpende i tett samarbeid med Enova som da kommer med tilskudd.

I noen bygg er det leietaker som drifter. De har da fått enøkanalysen fra Norwegian Property og de må da følge opp selv, og gjøre nødvendige tiltak.

-Hva er forskjellen på å bygge et nytt bygg og rehabilitere et eksistende, med tanke på energisparing og muligens Breeam Very Good?

-Nytt bygg er greit. Men eksisterende bygg er mer utfordrende, svarer Bjørn Holm kjapt. Nybygg har 100 prosent vannbåren varme, også i mange rehabiliterte bygg har vi installert det. Men vi kan ikke få det til over alt. Mange eldre bygg er det vanskelig med infrastruktur. Men generelt er målet hos oss at alle nye pluss totalrehabilitering skal ha 100 prosent vannbåren varme.

Dette mener han bidrar til Breeam-sertifisering Very Good og Exelent, og energimerke A og B. Men for enkelte rehabiliteringsprosjekter er ikke rammevilkårene der, og da er det ikke mulig å oppnå det som er ønskelig. – Dette er utenfor vår kontroll, sier Holm.